Hlavní obsah

Jak bude vypadat 10 britských dní do státního pohřbu

Foto: Alessia Pierdomenico, Shutterstock.com

Britská královna Alžběta II. ve čtvrtek zemřela.

Reklama

Začala operace London Bridge. Tak zní kódové označení pro sérii událostí, které následují po smrti královny Alžběty II. Vše vyvrcholí po 10 dnech státním pohřbem, který bude teprve desátý v Británii od začátku 20. století.

Článek

Velkou Británii nyní čeká 10 dní do státního pohřbu. Král, vláda i zástupci zemí Koruny budou vyjadřovat svou soustrast a připravovat rozloučení s královnou.

Pátek

Krále Charlese III. čeká mezi prvními povinnostmi setkání s premiérkou Liz Trussovou. Měl by také oficiálně podepsat kompletní plány státního pohřbu, který by se měl podle očekávání konat za 10 dní. Nový král v pátek pronese projev k zemi a státům Commonwealthu.

Westminsterské opatství a katedrála svatého Pavla rozezní své zvony. Ty budou znít i v dalších částech Spojeného království, podle prohlášení anglikánské církve připomenou památku královny v poledne po dobu celé hodiny.

V Hyde Parku a na Tower Hill se očekávají slavnostní salvy z pistolí a bude držena celostátní minuta ticha.

Připomeňte si život královny Alžběty

Panovnice stála v čele Spojeného království 70 let, nejdéle ze všech britských monarchů. V dubnu oslavila 96. narozeniny.

Královnin život v obrazech:

Víkend

V sobotu dopoledne se v paláci svatého Jakuba v Londýně sejde Rada pro nástupnictví složená z vysokých vládních představitelů a tajných poradců. Slavnostně z balkonu paláce prohlásí Charlese za nového krále.

Později by se nový král měl sejít s premiérkou a jejím kabinetem, vůdcem opozice, arcibiskupem z Canterbury a westminsterským děkanem. Ve Westminsterském paláci budou poslanci vzdávat královně hold.

Královnina rakev by měla být v sobotu odvezena z hradu Balmoral, kde panovnice zemřela, do paláce Holyroodhouse v Edinburghu. Skotskou metropolí projde procesí, které skončí v katedrále svatého Jiljí, kde se bude konat bohoslužba za účasti členů královské rodiny. Později tam bude smět i veřejnost.

Pak se rakev přesune do Londýna.

V nedělních ranních hodinách by měl král Charles přijímat kondolence ve Westminster Hall, nejstarší budově v parlamentním komplexu.

Příští týden

V pondělí by měl král Charles odletět do Severního Irska, kde by měl na hradě Hillsborough obdržet další kondolence, zúčastní se také bohoslužby v katedrále svaté Anny v Belfastu.

V Londýně mezitím proběhne zkouška průvodu s rakví zesnulé královny z Buckinghamského do Westminsterského paláce.

V úterý Británii čeká den smutečního průvodu Londýnem z Buckinghamského do Westminsterského paláce. Po jeho konci proběhne ve Westminster Hall bohoslužba. Veřejnost pak bude mít po dobu tří dnů možnost vzdát královně hold přímo v paláci, kde bude umístěna její rakev. Přístupná bude 23 hodin denně.

Během středy má proběhnout zkouška pohřebního průvodu. V průběhu týdne král Charles odcestuje do Walesu, kde přijme další vyjádření soustrasti v tamním parlamentu a zúčastní se bohoslužby v Llandaffské katedrále v Cardiffu. Má se setkat i s velšským premiérem.

Do Londýna přijedou i zástupci ze zemí Commonwealthu, se kterými se Charles setká. V předvečer pohřbu se král setká také se zástupci zahraničních královských rodin.

Česká vzpomínka na královnu

Ladislav Špaček, bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla, v rozhovoru pro Seznam Zprávy vzpomíná, jaká byla osobní setkání s královnou Alžbětou II., která 8. září zemřela.

Státní pohřeb

Termín pohřbu zatím nebyl oficiálně určený, ale zpravidla se koná 10 dní po úmrtí panovníka. Vzhledem k tomu, že smrt Alžběty II. byla oznámena až ve čtvrtek večer, plány se podle deníku The Independent pravděpodobně o den posunou - státní pohřeb by tak měl být v pondělí 19. září.

Konat se má ve Westminsterském opatství, den pohřbu bude i „Dnem národního smutku“. I když tak nebude pojmenován, mělo by jít o státní svátek, vláda však neplánuje zaměstnavatelům nařídit, aby zaměstnancům dali volno.

V pravé poledne by Spojené království mělo opět ztichnout, celá země totiž bude držet dvě minuty ticha. Další smuteční ceremonie se bude konat v kapli svatého Jiří na hradě Windsor, v objektu bude královna i pohřbena do královské hrobky.

Od počátku 20. století Británie pořádala pouze devět státních pohřbů, královnin bude desátý. Ten dosud poslední země uspořádala pro Winstona Churchilla v roce 1965. Ještě za jeho života byla tato pocta nabídnuta i manželi královny princi Philipovi, ale ten to odmítl.

Úřady se kromě jiných záležitostí obávají přeplněnosti Londýna, ke kterému by mohlo dojít. Kromě představitelů ze zahraničí se totiž očekává nárůst turistů i Britů, kteří se do hlavního města sjedou z různých koutů země. Ohrožena by navíc mohla být i veřejná bezpečnost. Zejména ministerstva vnitra a zahraničí a policii tak čekají náročné přípravy.

Reklama

Doporučované