Hlavní obsah

Jaderné zbraně k vítězství na Ukrajině nepotřebujeme, prohlásil Putin

Foto: kremlin.ru

Ruský prezident Vladimir Putin.

Rusko podle prezidenta Vladimira Putina nepočítá s mobilizací, jelikož má v armádě dost dobrovolníků. Putin také zdůraznil, že jeho země má více jaderných zbraní než Evropa.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rusko nepotřebuje k vítězství ve válce na Ukrajině jaderné zbraně, prohlásil dnes na ekonomickém fóru v Petrohradu ruský prezident Vladimir Putin. Uvedl také, že nepočítá s mobilizací, protože armáda má dostatek dobrovolníků. Od začátku roku podle něj na Ukrajině dobyla 47 vesnic. O Putinových výrocích informují agentury Reuters a AFP.

Putin na jednu stranu prohlásil, že Rusko nemá potřebu přemýšlet o jaderné válce, na druhou ale zdůraznil, že má více jaderných zbraní než Evropa. Také podotkl, že Evropa nemá na rozdíl od Ruska a Spojených států systém včasného varování.

Ruská jaderná doktrína, která umožňuje nasazení jaderných zbraní jen ve výjimečném případě, pokud by byla ohrožena suverenita a teritoriální integrita země, se dá změnit, poznamenal dále ruský prezident. „To samé se týká jaderných testů,“ dodal. „V případě potřeby testy uskutečníme, ale zatím taková potřeba není.“

Ruský prezident dále vyjádřil přesvědčení, že jeho země na Ukrajině postupuje a podaří se jí naplnit válečné plány. Od začátku roku se podle něj ruské armádě upsalo přes 160 000 lidí, a má tedy dostatek dobrovolníků. Zopakoval také, že zváží posílání zbraní protivníkům západních zemí, které dodávají zbraně Ukrajině. „Ale nejsem připraven říci, že to uděláme zítra,“ dodal.

Rusko na Ukrajině vede válku už třetím rokem. Za tu dobu si na obou stranách vyžádala statisíce mrtvých a zraněných.

Doporučované