Hlavní obsah

Jaderná pětka se brzy sejde, oznámila Moskva

Foto: kremlin.ru

Ruský prezident Vladimir Putin nedávno oznámil snížení prahu pro nasazení ruských jaderných zbraní.

Členy skupiny jsou Rusko, Spojené státy, Británie, Francie a Čína. Jde o stálé členy Rady bezpečnosti OSN.

Článek

Skupina zemí, které mají jaderné zbraně, se během příštích dvou týdnů sejde v New Yorku. Ve čtvrtek to podle ruských státních médií řekl náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov.

Agentura Reuters píše, že by mohlo jít o významné jednání s ohledem na významné zhoršení vztahů mezi Ruskem a Západem od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Vztahy mezi Moskvou a NATO jsou nejhorší od konce studené války.

Rusko opakovaně varovalo před možností, že použije jaderné zbraně. Ruský prezident Vladimir Putin minulý měsíc oznámil, že navrhl provést změny v ruské jaderné doktríně. V aktualizované verzi se navrhuje, aby agrese proti Rusku ze strany nejaderného státu, který ale podpoří stát vlastnící tento typ zbraní, byla považována za jejich společný útok na Ruskou federaci.

V lednu 2022, jen několik týdnů před ruským vpádem na Ukrajinu, takzvaná jaderná pětka vydala společné prohlášení, podle kterého tyto země považují zabránění válce mezi jadernými mocnostmi a omezení strategických rizik za svoji prvořadou prioritu.

Doporučované