Hlavní obsah

„Já bych ji dal pryč.“ Nová socha Alžběty II. budí rozpaky

Foto: Antrim and Newtownabbey Borough Council

Socha královského páru v zahradě Parterre v Antrim Castle Gardens vyvolává rozdílné názory.

Nová socha Alžběty II., prince Philipa a dvou corgiů, která má připomínat nejdéle sloužící panovnici Spojeného království, se setkala se smíšeným přijetím.

Článek

Bronzová socha zesnulé britské královny Alžběty II., prince Philipa a dvou corgiů je od víkendu k vidění v zámeckých zahradách hrabství Antrim. Dílo bylo vytvořeno k uctění památky nejdéle vládnoucí britské panovnice.

Sochu ztvárnil umělec z Belfastu Anthony „Anto“ Brennan a v sobotu byla odhalena veřejnosti. Vzápětí začala vyvolávat kritiku, komentáře a diskuse na sociálních sítích, informuje server BBC News. První fotografie sochy se objevily v příspěvku na sociálních sítích, který zveřejnila rada městské části Antrim a Newtownabbey. Komentáře pod ním byly zanedlouho vypnuty, upozorňuje BBC.

Místní obyvatel Richard pro BBC řekl, že byl „opravdu zklamaný“, když si sochu prohlédl na internetu a pak se na ni i s manželkou přišli podívat. „Ten, kdo to odsouhlasil, by si měl nechat vyšetřit oči. Není to dobré,“ dodává. „Já bych ji dal pryč.“

Alejandro, který navštívil Antrim Castle Gardens se dvěma přáteli ze Salvadoru, uvedl, že mu socha královnu nepřipomíná: „Psi a princ Philip vypadají hezky, ale královna, ta si podobná není.“ Rovněž radní pro Antrim a Newtownabbey Vera McWilliamová připustila, že socha „královnu v žádném případě nepřipomíná“.

Naopak Brenda z Lisburnu si myslí, že je socha „celkově opravdu pěkná“. „Je vidět, kdo to je, ale myslím si, že rozhodně to měla být ona těsně před smrtí, aby vystihla celý význam toho, kým byla a co představovala,“ dodala.

Cheryl a Gordon ze Saintfieldu uvedli, že se jim socha vcelku líbí, ale mají několik nápadů, jak by se dala vylepšit. Podle Cheryl je na sochu krásný pohled i přes to, že „něco není v pořádku na jejím držení horní části těla a na její pravé ruce“. Gordon dodal, že by si nevšiml toho, že to nevypadá jako královna, nebýt kritiky na sociálních sítích. „Zbytek její postavy vypadá správně, ale obličej možná není jejím pravým odrazem,“ vysvětluje.

Naopak Francis a Marie z Magherafeltu hodnotili sochu velmi pozitivně. „Je to skvělé, myslím, že se jim to povedlo na jedničku,“ řekl Francis BBC. „Zachytili královnu, jak je mladá. Myslím, že by z toho měli oba velkou radost. Tohle je královna, milovala pobyt venku, a proto má na tváři úsměv,“ popisuje.

Také starosta Antrimu a Newtownabbey Neil Kelly sochu označil za krásnou.

Sám autor, který je známý především svými šachovými sadami významných severoirských politických osobností, na žádost BBC doposud neodpověděl.

Doporučované