Hlavní obsah

Izraelští extremisté vtrhli na vojenské základny. K protestům vyzývali ministři

Video zachycující pondělní vniknutí do izraelské vojenské věznice.Video: twitter/sentdefender, AP

Protesty podnítilo zatčení devíti rezervistů, kteří měli znásilnit a jinak zneužívat palestinského vězně podezřelého z terorismu. Ministr obrany žádá vyšetřování, zda jeho vládní kolega policii nařídil proti radikálům nezasahovat.

Článek

Chování v rozporu se zákonem, které hraničí s anarchií a ohrožuje bezpečnost státu i válečné úsilí izraelské armády.

Těmito slovy popsal náčelník generálního štábu Herzi Halevi incidenty, k nimž došlo v pondělí na dvou vojenských základnách. Nacionalistický dav, který do nich násilně vnikl, navíc povzbuzovalo několik členů vládní koalice premiéra Benjamina Netanjahua.

Důvodem bylo pondělní zatčení devíti rezervistů, kteří měli ve vojenské věznici Sde Tejman na jihu země znásilnit a jinak zneužívat palestinského vězně podezřelého z terorismu.

Poté, co vojenská policie obviněné odvezla k výslechu, se před věznicí shromáždil dav krajně pravicových aktivistů. Vyslyšeli apely k protestům ze strany politiků, mezi nimiž byli i ministr veřejné bezpečnosti Itamar Ben Gvir, šéf resortu pro kulturní dědictví Amichaj Ilijahu a poslanec Knesetu Zvi Sukkot.

Sukkot ze strany Náboženský sionismus a jeho poslanecký kolega Nissim Vaturi z Likudu dokonce s davem ilegálně vstoupili na základnu, kde si dělali selfie.

Jaká bude odplata Izraele za útok na fotbalové hřiště na Golanech

Přečtěte si rozhovor s Janem Danielem, expertem na Libanon z pražského Ústavu mezinárodních vztahů.

Nikoho nezatkli ani nevyslýchali

Izraelská policie podle všeho nevěřila, že by se protest zvrhl v útok, a tak nechala na místě jen malé množství lidí. Po chaotických scénách, kdy extremisté vtrhli na základnu, povolala speciální policejní jednotku. Ta se po chvíli s protestujícími dohodla, že dobrovolně odejdou. Nikdo z nich nebyl zatčen ani vyslýchán.

Krajně pravicoví aktivisté se mohli spolehnout na podporu přímo z vlády. Ministr Ben Gvir, pod něhož spadá policie, vzkázal vojenské policii, aby „dala ruce pryč od rezervistů“. Totožný vzkaz s podporou obviněných napsal i ministr financí Becalel Smotrič, který až pozdě večer vyzval své stoupence, aby na základny nevnikali.

Po přesunu rezervistů k výslechu do Bejt Lidu se desítky demonstrantů vloupaly také do této základny, kde sídlí vojenská policie a některé soudy IDF (Izraelské obranné síly, pozn. red.). Odhaduje se, že před Bejt Lidem se shromáždilo asi 1200 aktivistů.

I zde se opakovala přítomnost vládních politiků –⁠⁠ na snímcích pořízených uvnitř základny byla zachycena poslankyně Likudu Tally Gotlivová. Přivolaná policie extremisty rychle rozehnala, ani tentokrát ale nebyl nikdo zatčen.

Na základnu později přijel šéf izraelské armády Herzi Halevi. „Pokusy o vloupání do základen jsou závažné chování, které je v rozporu se zákonem, hraničí s anarchií, poškozuje IDF, bezpečnost státu a válečné úsilí,“ citoval ho server The Times of Israel.

Izrael ohrožují fašisté, říká Lapid

Při přepadení základny Bejt Lid krajně pravicoví aktivisté napadali i několik reportérů, kteří se pokoušeli celou událost zpravodajsky pokrývat. Nejdříve zaútočili na štáb televize Channel 12 a nadávali jim, že jsou členy teroristické organizace Hamás.

Další z obětí byla Ilana Curielová z webu Ynetnews, již museli ochránit policisté. „Strkali do mě, plivali na mě, říkali mi děvko, arabská děvko, zrádce,“ líčila. „Dvakrát mi odhodili telefon. Je mi do pláče. Byl to pocit ponížení a nenávisti. Pocit, že jsem se bála Izraelců, lidí, kteří mají být mými sousedy, lidí, kteří jsou součástí mého národa,“ dodala.

Premiéru Netanjahuovi a ministru obrany Joavu Gallantovi trvalo několik hodin, než se k celé události vyjádřili a napadení základen odsoudili. Gallant později premiérovi napsal dopis, v němž žádá vyšetřování toho, zda ministr veřejné bezpečnosti Itamar Ben Gvir nenařídil policii, aby proti davu nezasahovala.

I Gallant řekl, že incidenty „vážně narušují bezpečnost státu a autoritu vlády“.

Opoziční vůdce Jair Lapid vyzval předsedu vlády, aby ministry zapojené do útoků na základny propustil. Incidenty podle něj ukázaly, že Netanjahu je slabý a ztratil kontrolu nad svojí vládou.

„Toto není vzpoura, to je pokus o puč ozbrojené milice proti slabému premiérovi, který není schopen ovládat svůj kabinet. Nebezpečná fašistická skupina ohrožuje existenci státu Izrael. Jsou to nejlepší, co se stalo (vládci Gazy) Jahjá Sinvárovi a (šéfovi Hizballáhu) Hasanovi Nasralláhovi. Pokud se jim nepostavíme, země se rozpadne,“ varoval Lapid.

Známý izraelský komentátor Ben Caspit použil v titulku svého článku o pondělních událostech slovní spojení „krok od občanské války“. Informoval také, že krajně pravicové skupiny na síti Telegram a WhatsApp zveřejnily adresu hlavní izraelské žalobkyně a vyzvaly k její deportaci do Gazy.

V úterý odpoledne by měli zatčení rezervisté stanout před vojenským soudem na základně Camp Gur. Čtyři z nich zastupuje krajně pravicová organizace Honenu.

Doporučované