Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Izraelský útok zabil našeho vysoce postaveného člena, potvrdil Hizballáh

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Libanonské hnutí Hizballáh potvrdilo, že izraelský útok na Bejrút zabil jeho vysoce postaveného člena, píší zahraniční agentury.

Článek

Libanonské hnutí Hizballáh ve středu brzy ráno potvrdilo, že úterní izraelský útok na Bejrút zabil jeho vysoce postaveného člena Ibrahíma Kubaisiho. Informovaly o tom zahraniční agentury.

O zabití Kubaisiho v úterý hovořila izraelská armáda, podle které se jednalo o velitele raketových jednotek Hizballáhu zodpovědného za raketové útoky vedené z Libanonu proti Izraeli. Libanonské ministerstvo zdravotnictví dříve uvedlo, že útok na předměstí Bejrútu zabil šest lidí a také 15 osob zranil.

Izraelská armáda v posledních dnech masivně útočí na cíle spojené s hnutím Hizballáh v Libanonu. Údery si za dva dny podle libanonských úřadů vyžádaly 569 mrtvých a přes 1800 zraněných.

Libanonský ministr zahraničí Abdalláh Búhabíb v úterý na okraj Valného shromáždění OSN v New Yorku uvedl, že počet vysídlených Libanonců se od pondělí zvýšil z asi 110 000 lidí na půl milionu. Búhabíb také kritizoval úterní projev amerického prezidenta Joea Bidena, který byl podle něj „málo silný a nepříliš slibný“.

Spojené státy „jsou klíčem (…) k naší záchraně,“ řekl šéf libanonské diplomacie. Washington je dlouholetým spojencem Izraele a jeho největším dodavatelem zbraní, podotýká agentura Reuters.

Británie v noci na středu vyzvala své občany, aby opustili Libanon. S evakuací jim podle Londýna pomůže na 700 vojáků dosud nasazených na Kypru.

Doporučované