Hlavní obsah

Izraelský útok v Gaze zabil nejméně 12 lidí. Čekali na humanitární pomoc

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

„Zasáhli bílý minibus a další střela zasáhla lidi na ulici,“ řekl svědek incidentu, který se odehrál v táboře Šatí na západě od města Gaza. Civilní obrana podle AFP napočítala 12 mrtvých a několik zraněných.

Článek

Nejméně 12 osob zemřelo při pátečním útoku izraelských dronů na skupinu lidí čekajících na humanitární pomoc na severu Pásma Gazy, uvedla podle agentury AFP palestinská civilní obrana. Stalo se to v uprchlickém táboře Šatí u města Gaza. Izraelská armáda se k tomu na dotaz AFP bezprostředně nevyjádřila. Katarská televize už dříve informovala o nejméně 20 mrtvých při izraelském útoku v tomto táboře.

Civilní obrana v Gaze podle AFP napočítala 12 mrtvých a několik zraněných na místě, kde podle ní izraelský dron zaútočil na vozidlo a skupinu lidí čekajících na pomoc v táboře Šatí západě od města Gaza. AFP citovala i svědka z místa, podle něhož se lidé shromáždili, aby čekali na příjezd konvoje s humanitární pomocí. „Zasáhli bílý minibus a další střela zasáhla lidi na ulici,“ řekl.

Izraelská armáda vede na severu Pásma Gazy od 6. října další ofenzivu proti teroristickému hnutí Hamás, s nímž na tomto palestinském území bojuje od loňského října. Armáda tvrdí, že umožňuje civilistům bezpečný odchod z této oblasti, ale i vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk dnes uvedl, že „neexistuje bezpečná cesta, kudy by mohli odejít“ a že boje i izraelské letecké údery pokračují.

Armáda tvrdí, že se na severu Pásma Gazy snaží zabránit Hamásu v obnovení bojových jednotek a že tam už zatkla desítky členů Hamásu.

Od začátku října Izrael dva týdny nepouštěl humanitární pomoc na sever Pásma Gazy, čímž vyvolal spekulace, že realizuje plán vojenského obležení oblasti, aby donutila teroristy z hnutí Hamás vzdát se. Izraelská vláda odmítla, že by takový plán prováděla.

Tento týden v úterý úřad izraelského ministerstva obrany pro palestinské civilní záležitosti COGAT oznámil, že od 14. října umožnil vjezd na sever Pásma Gazy 237 kamionům s jídlem, vodou, zdravotnickým materiálem a další humanitární pomocí. Předtím dva týdny nepouštěl do této oblasti pomoc žádnou.

Boje s Hamásem a letecké útoky pokračují i na jihu Pásma Gazy, kde v pátek ráno zemřelo nejméně 38 lidí, včetně 14 dětí, při izraelském útoku na Chán Júnis, informovala už dříve s odvoláním na místní zdravotní činitel agentura AP.

Doporučované