Hlavní obsah

Izraelský premiér Netanjahu vyslal další delegaci k jednáním s Hamásem

Foto: Prashantrajsingh, Shutterstock.com

Izrael chce naplnit své válečné cíle a zničit Hamás a osvobodit izraelské rukojmí.

aktualizováno •

Izrael je podle premiéra Netanjahua ochoten přistoupit na dočasnou dohodu o příměří, ale hodlá bojovat, dokud Hamás zcela nezničí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu schválil vyslání další delegace k jednáním o příměří s palestinským teroristickým hnutím Hamás. Informoval o tom server The Times of Israel (ToI). Podle agentury Reuters je delegace již na cestě. Není však jasné, kam míří. Minulá jednání se konala v Dauhá nebo Káhiře.

Že by se Izrael stavěl pozitivně k poslední verzi návrhu dohody, však Netanjahu nenaznačil. Podle ToI zopakoval, že válka v Pásmu Gazy skončí, až Izrael naplní své válečné cíle, tedy zničení struktur Hamásu a osvobození izraelských rukojmích.

Ve středu kancelář izraelského premiéra oznámila, že od Hamásu obdržela návrh na příměří, který zkoumá a odpoví na něj. Příměří v izraelsko-palestinském konfliktu a propuštění zbývajících asi 120 unesených Izraelců se už řadu měsíců pokoušejí zprostředkovat Egypt, Katar a Spojené státy. Dosud však neúspěšně.

Palestinské hnutí Hamás, které Izrael, Spojené státy i EU včetně Česka považují za teroristickou organizaci, trvá na úplném ukončení války a stažení všech izraelských jednotek z Pásma Gazy. Izrael je podle Netanjahua ochoten přistoupit na dočasnou dohodu o příměří, boje ale nehodlá ukončit, dokud Hamás zcela nezničí.

Reakce Hamásu, kterou Izrael obdržel ve středu, se týkala amerického návrhu řešení konfliktu, který předpokládá tři etapy.

Plán příměří v Gaze představený Bidenem

Americký prezident Joe Biden na konci května představil, jak řekl, izraelský třífázový plán na příměří v Pásmu Gazy. Válka mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás tam trvá od loňského 7. října, kdy Hamás a další organizace podnikly teroristický útok na Izrael.

První fáze

  • Šestitýdenní příměří, během něhož se izraelské síly stáhnou „ze všech obydlených oblastí Gazy“ a neozbrojení palestinští civilisté se budou smět vrátit domů.
  • Hamás propustí určitý počet izraelských rukojmí, případně pošle pozůstatky některých zemřelých, a Izrael pustí na svobodu stovky palestinských vězňů.
  • Izrael umožní „nárůst“ dodávek humanitární pomoci, denně by do Gazy mohlo přijíždět 600 kamionů.
  • Přes zprostředkovatele začnou vyjednávání mezi Hamásem a Izraelem. Když uspějí, přistoupí se k dalším fázím plánu.
Foto: POTUS/X.com

„Toto je rozhodující moment,“ prohlásil Biden, když představoval plán příměří. Hamás podle něj musí návrh přijmout a ukázat, že to s mírem myslí vážně.

Druhá fáze

  • Hamás vrátí všechny zbývající rukojmí, Izrael stáhne veškeré své síly z Gazy.
  • Následuje trvalé příměří.

Třetí fáze

  • Hamás vrátí pozůstatky všech zemřelých rukojmích.
  • Začne „velký rekonstrukční plán“ válkou zničené Gazy. Spojené státy a další země pomohou s obnovou obytných domů, škol i nemocnic.

Netanjahu má ještě ve čtvrtek o návrhu jednat se svojí bezpečnostní radou. Telefonoval rovněž s americkým prezidentem Bidenem, jemuž podle prohlášení premiérovy kanceláře informaci o vyslání delegace potvrdil a zopakoval, že válka skončí, až Izrael naplní své cíle, píše Reuters.

Doporučované