Hlavní obsah

Izraelská armáda oznámila, že na jihu Pásma Gazy zachránila rukojmího

Foto: Israel Defense Forces, SZ

Osvobozený rukojmí Kajid Farhán Kádí z Ratahu.

Izraelským ozbrojeným silám se v úterý podařilo najít dalšího rukojmího uneseného hnutím Hamás 7. října. Jde o dvaapadesátiletého muže z Ratahu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Izraelská armáda oznámila, že v úterý z tunelu na jihu Pásma Gazy zachránila rukojmího, jehož loni 7. října unesli s dalšími 250 lidmi palestinští ozbrojenci při útoku teroristického hnutí Hamás na Izrael. Informují o tom izraelská média. Podle deníku Haarec byl rukojmí Kajid Farhán Kádí držen v tunelu a podařilo se mu uniknout před tím, než ho izraelská armáda zachránila. Zatím není jasné, zda s ním byli další unesení.

Armáda zatím k dnešní záchranné operaci neuvedla více podrobností, jen ji označila za „složitou“. „Jednotky to místo našly díky přesným zpravodajským informacím,“ uvedl podle serveru The Times of Israel (ToI) mluvčí armády Daniel Hagari. Dvaapadesátiletý Kajid Farhán Kádí z beduínské komunity unesený z izraelského pohraničí loni v říjnu byl převezen do nemocnice. Jeho zdravotní stav je dobrý.

„Nedovedu ani vyjádřit ten pocit, je to lepší než narození nového dítěte,“ řekl Kádího bratr, který se s ním setkal v nemocnici a zveřejnil první fotografii ze shledání. „Jsem velmi šťastní, že ho můžeme obejmout. Doufáme, že i ostatní rodiny zažijí takový okamžik,“ řekl jeden z příbuzných podle deníku Haarec.

K záchraně Farhána Kádího dnes gratuloval izraelské armádě a dalším bezpečnostním složkám i izraelský prezident Jicchak Herzog, který řekl, že je přešťastný. „Jeho návrat je okamžik radosti pro Stát Izrael a izraelskou společnost jako celek,“ uvedl prezident. Telefonicky s Kádím už hovořil izraelský premiér Benjamin Netanyahu, který mu podle serveru ToI řekl, že všichni Izraelci „jsou nadšení z jeho záchrany“.

Podle serveru ToI zůstává v zajetí ještě 104 lidí z 251 osob unesených loni v říjnu, z toho 34 je podle izraelské armády mrtvých. Hamás propustil 105 rukojmích loni koncem listopadu během dosud jediného příměří v této válce, Izrael za to pustil z vězení na 240 Palestinců. Čtyři unesené propustil Hamás už před tímto příměřím.

Fórum rodin rukojmích, které sdružuje příbuzné části unesených, uvítalo záchranu jednoho z rukojmích, ale zdůraznilo, že je nutné co nejrychlejší uzavření dohody s Hamásem, aby se na svobodu dostali všichni rukojmí.

Doporučované