Hlavní obsah

„Odpusťte, že jsme je nezachránili.“ Izraelci našli šest mrtvých rukojmích

Foto: Shutterstock.com

Hamás unesl loni v říjnu přibližně 250 lidí jako rukojmí. Ilustrační snímek.

aktualizováno •

Izraelští vojáci našli těla šesti rukojmích unesených při útoku Hamásu loni v říjnu. Byl mezi nimi americko-izraelský občan Herš Goldberg-Polin, jehož rodina se v rámci boje za jeho osvobození setkala s Joem Bidenem i papežem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Izraelští vojáci vyzvedli těla šesti rukojmích unesených loni v říjnu při teroristickém útoku palestinského hnutí Hamás na Izrael. S odvoláním na izraelskou armádu o tom informoval list The Times of Israel (ToI). Mrtvé vojáci nalezli v tunelu Hamásu pod městem Rafah na jihu Pásma Gazy, zabili je jejich únosci. Izraelský prezident Jicchak Herzog rodiny mrtvých poprosil o odpouštění za to, že je stát nedokázal vrátit živé domů. Premiér Benjamin Netanjahu čelí tvrdé kritice pozůstalých.

Šestici podle izraelských sil zabil Hamás krátce, možná i jen den či dva před tím, než je vojáci nalezli. Armáda uvedla, že neměla k dispozici přesnou polohu rukojmích, ale měla povědomí o širší oblasti, kde by se mohli nacházet. Tvrdí také, že kvůli tomu v místech operovala s opatrností.

Vojáci v sobotu začali prohledávat tunelový komplex, rukojmí našli odpoledne. V noci je vyzvedli z Pásma Gazy a převezli do Izraele k identifikaci. V tunelu se podle armády neodehrály žádné střety s ozbrojenci Hamásu.

„Izraelské ozbrojené síly našly v tunelu pod městem Rafáh těla šesti rukojmích zadržovaných Hamásem,“ uvedl předtím americký prezident Joe Biden v prohlášení s tím, že je zprávou „zdrcený“. Poznamenal, že mezi mrtvými je i americko-izraelský občan Herš Goldberg-Polin.

Izraelský prezident Herzog zase uvedl, že „srdce celého národa je rozdrceno na kusy“. „Jménem celého státu Izrael mám jejich rodiny v srdci a prosím o odpuštění. Odpuštění za to, že jsme nebyli schopni vrátit vaše milované v pořádku domů,“ doplnil.

K tragické situaci se vyjádřil také americký prezident Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová. „Je to tragické a odsouzeníhodné. Lídři Hamásu za tyto zločiny zaplatí. A my budeme i nadále usilovat o dohodu, která by zajistila propuštění zbývajících rukojmích,“ napsal Biden na síti X.

Podobně reagovala také demokratická prezidentská kandidátka Kamala Harrisová, která ve svém příspěvku označila Hamás za zlovolnou teroristickou organizaci. „S těmito vraždami má Hamás na rukou další americkou krev. Silně odsuzuji pokračující brutalitu Hamásu a stejně tak ji musí odsoudit celý svět,“ uvedla.

Sdružení rodin pozůstalých vyjádřilo přesvědčení, že smrt šestice je „přímým důsledkem“ toho, že Netanjahu „torpéduje“ navrhované dohody o příměří a výměně rukojmích. Premiér by podle něj měl převzít zodpovědnost za to, že rukojmí ponechal svému osudu, neschovávat ze za mluvčího a vyjádřit se veřejně. Kancelář ministerského předsedy zatím záležitost nekomentovala, uvedla jen, že Netanjahu zrušil svou účast na zahájení školního roku v Jeruzalémě.

Stávka na podporu pozůstalých

Na výzvu pozůstalých rodin svolávají na pondělí největší izraelské odbory generální stávku. Tento krok má donutit vládu uzavřít dohodu o příměří a propuštění zbývajících unesených. Uzavřené bude i největší letiště v zemi, k protestu se přidají také samospráva druhého největšího města Tel Avivu i další obce.

Aktivní kampaň za propuštění, v rámci které se setkala s řadou světových státníků a osobností včetně amerického prezidenta Bidena či papeže Františka, vedla například rodina třiadvacetiletého Goldberga-Polina, jehož se ozbrojenci zmocnili na festivalu Nova v jižním Izraeli. Rodák z Kalifornie při tom po zasažení granátem přišel o část levé ruky. Letos v dubnu se objevil na videu zveřejněném Hamásem, kde podle agentury AP viditelně mluvil pod nátlakem a spílal vládě Netanjahua, že dosud nedokázala zajistit propuštění všech zajatců.

Doporučované