Hlavní obsah

Izraelci musí získat zpět důvěru ve své vedení, říká poslanec Gancovy strany

Foto: Mostafa Alkharouf/Anadolu/ABACAPRESS.COM, Profimedia.cz

Desítky tisíc Izraelců opakovaně protestují v Tel Avivu i v dalších městech za propuštění rukojmích a odstoupení premiéra Netanjahua. (Snímek z 11. května)

Americko-izraelské partnerství je širší a pevnější než jakékoliv politické vedení v obou zemích, ujišťuje izraelský poslanec Michael Biton. Reaguje tak na dosud nejtvrdší kritiku Izraele z úst amerického prezidenta Joea Bidena.

Článek

„Když nás někdo ohrožuje, víme, jak se bránit a být jednotní,“ řekl Seznam Zprávám Michael Biton, poslanec nyní už opoziční Strany národní jednoty.

„Naše vnitřní politika ale nyní představuje výzvu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ jsou zde věci, které nás rozdělují a už pět let u nás probíhá politická diskuze,“ reagoval pak na otázku, kdy jeho strana odejde z válečného kabinetu Benjamina Netanjahua.

Překotné dění posledních dní publikaci rozhovoru předběhlo. Seznam Zprávy ho pořídily před víkendem při poslanecké návštěvě Prahy, Bitonova domovská strana izraelskou vládu v neděli opustila.

Politik v rozhovoru, do něhož se zapojil i Jonatan Mašriki z ultraortodoxní strany Šas, obhajuje izraelskou operaci v Pásmu Gazy, kterou odstartoval brutální útok teroristů z Hamásu na jih Izraele, při němž bylo zavražděno na 1200 lidí a stovky dalších byly odvlečeny do zajetí.

Řeč přišla i na kritiku, která se na židovský stát kvůli Gaze snáší od amerických a evropských spojenců. A také na vypsání voleb.

Kdo je Michael Biton

Foto: Wikipedia

Poslanec Knesetu Michael Biton.

Rodák z města Jerucham, kterému v letech 2010 až 2018 starostoval, se narodil jako nejmladší z devíti dětí rodičům, kteří do Izraele přišli z Maroka.

V politice začal jako kandidát strany Kadima, později působil ve Straně práce. Nyní je poslancem opoziční Strany národní jednoty, kterou vede Benny Ganc.

Byl šéfem židovské agentury ve městě Beerševa i ministrem pro strategické záležitosti a sociální rovnost ve vládách Benjamina Netanjahua.

Americký prezident Joe Biden před pár dny řekl, že existují důvody pro to si myslet, že Benjamin Netanjahu válku úmyslně prodlužuje. Sdílíte tento názor?

Michael Biton (MB): Nemyslím si to a přímo od prezidenta jsem tuto větu neslyšel. Vím ale, jak je prezident Biden oddán státu Izrael a okamžitě nám poslal letadlovou loď, aby chránila izraelské nebe před raketami, kterých spolu s drony vyslal Írán na tři sta.

Ano, existuje určitá debata mezi vedením USA a vládou Benjamina Netanjahua. My si myslíme, že je třeba udržovat partnerství s USA, které je důležité. Myslíme si, že si můžeme zachovat nezávislost v důležitých otázkách, které se týkají naší národní bezpečnosti. Pokud se ale vyskytnou nedorozumění, měli bychom si sednout a mluvit spolu. Proto jsme také iniciovali několik cest Bennyho Gance do Spojených států, abychom se mnohé aspekty války snažili s USA koordinovat. To se týká i operace v Rafahu, z níž měli obavy. Proto jsme mluvili o přesunutí 900 tisíc nevinných palestinských civilistů a o jejich zásobování jídlem, pitím i stany.

Jsme uprostřed války v Gaze a v boji s Hamásem budeme muset pokračovat, protože Hamás není jen vojenská síla, ale typ diktátorského režimu a ideologie. Našim lidem musíme zajistit, že v budoucnu už nebude mít Hamás žádné zbrojní kapacity pár stovek metrů od našich hranic.

Z Bidenovy strany šlo o dosud nejtvrdší kritiku od začátku války. Nebojíte se, že se americko-izraelské vztahy zhoršují každým dalším dnem existence této vlády?

MB: Přátelství a partnerství mezi USA a Izraelem je širší a stabilnější než jakékoliv politické vedení v obou zemích. Prezidenti i premiéři přicházejí a odcházejí, partnerství je ale větší než jednotlivec. Někdy lídři nereagují na realitu, ale řeší politické dopady. Jsme velmi zklamaní z mezinárodních organizací, které se místo souzení Hamásu a Íránu, který rozmístil své proxy síly po celém světě a dává zdarma své drony Rusku, mylně domnívají, že šéf teroristické organizace (Jahjá) Sinvár a náš premiér jsou na stejné úrovni. Oni ale nejsou, jak řekl i váš premiér.

Vliv radikálního islamismu a rostoucí islamistická politická síla v Evropě i v USA někdy nutí vůdce se vyjadřovat takovým způsobem, jemuž ani sami nevěří. Je to jen politický tlak a my musíme být chytří, abychom rozpoznali, kdy je věta odpovědí na politický tlak a kdy jde o skutečnou situaci.

Byl jsem ministrem bezpečnosti a ujišťuji vás, že na úrovni armády, Pentagonu a podobně je to partnerství silnější, než si dovedete představit.

Jonatan Mašriki (JM): Americkým zájmem je mít pevný demokratický bod na Blízkém východě, proto i v čase nějakých sporů se USA starají o naši nezávislost a suverenitu. Ta může být někdy více, někdy méně přijímána, ale vždy víme, jak zachovat naše vztahy tak, aby prospívaly oběma stranám. Česká republika, USA i další spojenci Izrael velmi podporovali a vy všichni jste hráli důležitou roli v historii. Ta rozsoudí, jak jednotlivé země jednaly a Česká republika je určitě na té správné straně.

Zmínil jste rukojmí. Některé jejich rodiny žádají příměří a část expertů říká, že izraelské cíle –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ osvobození rukojmích a úplná porážka Hamásu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ si odporují, protože s pokračujícími boji jsou jejich životy ohroženější. Co si o tom myslíte?

MB: Jsme národ, který si přeje žít se svými sousedy v míru. Nejsme ti, kdo zaútočili a znásilňovali, zabíjeli ženy a děti… Musíme chránit naše lidi a přivézt zpátky rukojmí. A náš nepřítel je krutý –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ měl rakety v nemocnicích a školách. Musíme bojovat. Bohužel byly i situace, kdy jsme zranili rukojmí. Je tam ale 500 kilometrů tunelů. Máte pravdu, že je to složité, ale nemáme na výběr. Musíme chránit náš národ a vyčistit Gazu od terorismu. Děláme vše pro to, abychom nezranili nevinné lidi, někdy kvůli tomu vystavujeme riziku i naše vojáky.

Zmínil jste, že Benny Ganc by rád nahradil Benjamina Netanjahua v čele vlády. Jak by se lišilo vedení války pod jeho taktovkou?

MB: Izrael se především potřebuje vzpamatovat z války a z pěti let těžkých vnitřních debat. Je potřeba, aby někdo národu vrátil důvěru v jeho vedení. Na začátku války to nebylo relevantní, dnes je už ale jasné, že s Hamásem a Hizballáhem budeme bojovat příštích deset dvacet let.

S obnovením důvěry ve vedení by také ubylo protestů, které dnes probíhají. Jsme středová strana a jsme schopní dialogu s takřka celým Knesetem (izraelským parlamentem, pozn. red.) a rádi bychom vytvořili vládu, která by měla v Knesetu 70procentní podporu. To je jediná věc, díky níž se může Izrael zotavit.

JM: V této složité době, kdy válčíme v městském prostředí proti krutému nepříteli, který používá dětské štíty, není čas na dobrodružství, kterým by byly volby. Potřebujeme si zachovat stabilitu. Rozhodnutí pana Gance vstoupit do kabinetu bylo správné a odpovědné, nyní ale potřebujeme jednotu. Poté, co dosáhneme našich cílů ve válce, se můžeme obrátit na voliče.

Pane Mašriki, v minulých dnech vaše strana vyjádřila souhlas s Bidenovým návrhem na příměří. Co byste k němu řekl?

JM: Náš vůdce Arje Deri je seniorním členem kabinetu a veteránem izraelské politiky, zaujímá místo hned po premiérovi. Souhlas s Bidenovým návrhem jsme vyjádřili po dlouhém přemýšlení a navzdory tomu, že vyžadoval ústupky i od Izraele. Myslíme si ale, že teď je nejdůležitější, aby se vrátili všichni rukojmí. Jeden z nejdůležitějších příkazů, které jako ortodoxní židé vyznáváme, je osvobození rukojmích, to je jedna ze základních hodnot judaismu. Abychom je měli zpátky, jsme ochotní dělat ústupky.

Doporučované