Hlavní obsah

Izrael v Pásmu Gazy zasáhl budovu školy, Palestinci hlásí desítky mrtvých

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Nálet na Pásmo Gazy, ilustrační snímek.

aktualizováno •

Izraelská armáda informovala, že v noci na sobotu zaútočila na školní budovu, v níž bylo velitelské stanoviště Hamásu. Zároveň teroristické hnutí obvinila, že své operace vede z úkrytů využívaných civilním obyvatelstvem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Desítky lidí zabil podle palestinských činitelů ranní letecký útok Izraele na školu ve městě Gaza, kde přebývali lidé, kteří kvůli současnému konfliktu museli opustit domov. Údaje palestinských zdrojů o počtu obětí se různí, oficiální tisková agentura WAFA oznámila více než 100 mrtvých. Izraelská armáda zasažení školy potvrdila a bez předložení důkazů uvedla, že v ní bylo velitelské stanoviště teroristické organizace Hamás, napsala agentura AP.

Úřad civilní obrany v Gaze spravovaný Hamásem, sdělil agentuře AFP, že areál na severu Pásma Gazy zasáhly tři izraelské střely. Podle médií napojených na vládu Hamásu, které Pásmo Gazy ovládá, útok přišel v době fadžru, modlitby, k níž se věřící muslimové schází za úsvitu.

Palestinská civilní obrana původně uvedla, že si útok vyžádal 40 mrtvých a desítky zraněných, pak bilanci mrtvých zvýšila na devadesát až 100 mrtvých. AP s odvoláním na palestinské zdravotnické úřady psala o více než 60 mrtvých, po několika hodinách pak údaj narostl na nejméně 80 zabitých. Zpravodajská společnost BBC dodává, že nebyla schopna údaje o desítkách obětí ihned nezávisle ověřit.

Zasažená škola byla tak jako téměř všechny školy v Pásmu Gazy používaná jako tábor pro Palestince vysídlené kvůli válce Izraele s Hamásem. Za prvních osm měsíců války bylo podle OSN přímo zasaženo či poškozeno 477 z 564 škol v Pásmu.

Podle palestinských zdrojů si nejnovější úder kromě desítek mrtvých vyžádal i další desítky zraněných. Na místě vypukl požár a lidé se snažili vyprostit zraněné i těla mrtvých z trosek, uvedl úřad civilní obrany.

Izraelské letectvo informovalo, že v noci na sobotu zaútočilo na školní budovu, v níž bylo velitelské stanoviště Hamásu. Bojovníci této skupiny odtamtud údajně podnikali operace proti izraelské armádě a izraelským občanům. Izraelská armáda také uvedla, že před útokem podnikla různá opatření, aby omezila nebezpečí pro civilisty. Znovu obvinila Hamás z toho, že systematicky porušuje mezinárodní právo, protože své operace vede z úkrytů využívaných civilním obyvatelstvem, a dělá tak z něj živý štít.

Na sociálních sítích se od rána šíří mnoho videí, která mají být z místa útoku. Jsou na nich vidět hromady mrtvol včetně dětí. Část z nich pochází z vnitřku budovy a je pořízená ještě před rozedněním. Druhá část už ukazuje mrtvoly zabalené do přikrývek venku po rozbřesku. Na první pohled videa vypadají věrohodně, ale Seznam Zprávy a zatím ani žádné jiné věrohodné médium či experti na zpravodajství z otevřených zdrojů je nedokázaly ověřit. Jinými slovy není jasné, jestli pochází z daného místa, byly pořízeny v daný čas a jestli jsou pravé.

Doporučované