Hlavní obsah

Izrael udeřil na školu v Pásmu Gazy. Uvnitř podle něj byli bojovníci Hamásu

Foto: Shutterstock.com

Archivní snímek z bojů v Pásmu Gazy.

Podle palestinských úřadů kontrolovaných Hamásem zemřelo 40 lidí a přes 70 dalších bylo zraněno. Školu, na kterou Izrael provedl vzdušný útok, provozoval Úřad OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA).

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Izraelská armáda v noci na čtvrtek v uprchlickém táboře Nusajrát v Pásmu Gazy zaútočila na budovu, která sloužila jako škola provozovaná UNRWA.

Informace o počtu mrtvých se rozcházejí, agentura AP s odvoláním na zdravotníky píše o nejméně 30 zabitých Palestincích, včetně 23 žen a dětí.

Agentura Reuters s odvoláním na tiskový odbor vládnoucího islamistického hnutí Hamás a představitele Hamásem kontrolovaného ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy mluví o 40 mrtvých a 73 zraněných.

Ve škole se podle AP ukrývali lidé, kteří museli kvůli bojům opustit své domovy.

Izraelci tvrdí, že uvnitř byli příslušníci elitních jednotek Hamásu a Palestinského islámského džihádu zapojení do brutálního útoku, při němž 7. října zemřelo na 1200 lidí a dalších asi 250 bylo zajato a odvlečeno do Pásma Gazy. Na místě bylo podle prohlášení zlikvidováno 20 až 30 bojovníků, kteří se měli skrývat ve třech učebnách.

Armáda také oznámila, že úder dvakrát odložila, aby minimalizovala civilní ztráty na životech.

Izrael opakovaně obviňuje Hamás z toho, že civilisty využívá jako lidské štíty a ukrývá se v objektech, jako jsou školy a nemocnice. Podle agentury AP armáda pro tvrzení o bojovnících ve škole neposkytla důkazy.

Šéf tiskového odboru vlády Hamásu Ismáíl Sauabta tvrzení Izraele odmítl. „Okupační síly veřejnosti lžou prostřednictvím smyšlených povídek, aby ospravedlnily tento brutální zločin spáchaný vůči vysídleným lidem,“ řekl agentuře Reuters.

Za měsíc od chvíle, kdy izraelští vojáci vstoupili do Rafahu na jihu Pásma Gazy, zesílily také vzdušné údery i pozemní boje v okolí Nusajrátu. Jeden z domů ve zdejším táboře byl cílem útoku například 19. května, kdy zde zemřelo 20 lidí. Izraelská armáda tvrdí, že zde provádí „cílené“ operace.

Doporučované