Hlavní obsah

Izrael udeřil na Húthíe, jejichž dron zabil v týdnu obyvatele Tel Avivu

Foto: Profimedia.cz

Cílem izraelského útoku byl sklad paliv v jemenském městě útoku Hudajdá.

Izrael nechával až dosud útoky na jemenské povstalce mezinárodní koalici. Po dronovém útoku, který zabil jednoho člověka v Tel Avivu, už ale přikročil k odvetě.

Článek

Izrael provedl útok na jemenský přístav Hudajdá, oznámily úřady jemenského, Íránem podporovaného povstaleckého hnutí Húthíů. Ti se v pátek přihlásili k dronovému útoku, který v izraelském Tel Avivu zabil člověka.

Izrael se k sobotnímu útoku nevyjádřil, v pátek ale nejmenované izraelské zdroje sdělily serveru Ynetnews, že „přijde odpověď za íránský bezpilotní letoun vypálený Húthíi“. „Možnost akce na jemenské půdě je na stole a nemělo by být vyloučeno, že dojde k reakci,“ řekl serveru vládní zdroj. Izrael až dosud na Jemen neútočil a údery proti Húthíům nechával na mezinárodní koalici vedené Spojenými státy.

Povstalci provozovaná televize al-Masíra, která citovala prohlášení místního ministerstva zdravotnictví, uvedla, že izraelský útok zasáhl skladiště pohonných hmot v Húthíi ovládaném přístavu a vyžádal si blíže neupřesněný počet obětí. Terčem útoku byla podle televize také zařízení elektroenergetické společnosti.

Izraelská armáda dříve uvedla, že v noci na pátek zaútočil na Tel Aviv dron íránské výroby, který však nespustil letecký poplach. Zemřel muž ve věku kolem 50 let a dalších deset lidí utrpělo zranění.

Húthíové se k tomuto útoku ústy svého mluvčího přihlásili a uvedli, že budou pokračovat v útocích na Izrael v rámci solidarity s Palestinci ve válce v Pásmu Gazy.

Šíitští povstalci v průběhu devět měsíců trvající války, kterou vyvolal říjnový útok teroristického hnutí Hamás na Izrael, opakovaně vypouštěli bezpilotní letouny a rakety směrem na Izrael. Až dosud ale všechny zachytil buď Izrael, nebo západní spojenci, jejichž síly jsou rozmístěny v regionu, uvedla agentura AP.

Od listopadu Húthíové podnikají také útoky na obchodní lodě v Rudém moři a Adenském zálivu, o nichž se tvrdí, že mají spojení s Izraelem.

Související témata:

Doporučované