Hlavní obsah

Izrael tvrdí, že zvažovaný nový vůdce Hizballáhu byl patrně zabit

Foto: Houssam Shbaro/Anadolu, Getty Images

Hášim Safíjuddín na snímku z července.

Hášim Safíjuddín je šéfem výkonné rady Hizballáhu, jehož vojenské křídlo považuje Evropská unie za teroristickou organizaci.

Článek

Hášim Safíjuddín, který je považován za pravděpodobného nástupce bývalého vůdce hnutí Hizballáh Hasana Nasralláha, byl patrně zlikvidován. Podle agentury Reuters to v úterý řekl izraelský ministr obrany Joav Galant.

„Hizballáh je organizace bez hlavy. Nasralláh byl zlikvidován, jeho nástupce byl pravděpodobně také zlikvidován,“ řekl Galant důstojníkům ve videu, které sdílela izraelská armáda. „Není tu nikdo, kdo by rozhodoval. Nikdo, kdo by jednal,“ dodal.

Hášim Safíjuddín je šéfem výkonné rady Hizballáhu, jehož vojenské křídlo považuje Evropská unie za teroristickou organizaci. Izraelský letecký úder na bejrútské předměstí Dahíja v noci na pátek podle informací agentur cílil právě na Safíjuddína. V sobotu libanonské bezpečnostní zdroje řekly agentuře Reuters, že vedení Hizballáhu se nedaří spojit se Safíjuddínem.

Po zabití vůdce Hizballáhu, generálního tajemníka Hasana Nasralláha, vedl Safíjuddín podle agentury Reuters hnutí spolu s Naímem Kásim, který je zástupcem generálního tajemníka hnutí Hizballáh. Nasralláh byl zabit při izraelském úderu v Bejrútu 27. září.

Kásim dnes v televizním projevu řekl, že hnutí zvolí nového generálního tajemníka a poté to oznámí. Volbu, ve které volí sedmičlenná rada, se podle Kásima prozatím nepodařilo uspořádat. Očekávalo se, že novým generálním tajemníkem bude zvolen právě Safíjuddín.

Izrael minulý týden zahájil pozemní vojenské operace v jižním Libanonu jako další fázi dlouhodobého konfliktu s Hizballáhem. Libanonské hnutí a izraelská armáda se ostřelovaly přes hranici prakticky každý den od loňského října, kdy Izrael zahájil v Pásmu Gazy válku proti palestinskému teroristickému hnutí Hamás v odvetě za jeho útok v jižním Izraeli.

Hizballáh

Jakými vojenskými kapacitami disponuje Hizballáh?

Jak si Hizballáh udržuje v Libanonu politický i společenský vliv?

Kdo další patří do íránské osy odporu, která se rozprostírá na celém Blízkém východě?

Doporučované