Hlavní obsah

Izrael se po útoku na dětské fotbalové hřiště blíží válce s Libanonem

Foto: Profimedia.cz

Zásah raketou na dětské hřiště v Majdal Šamu na Golanských výšinách si vyžádal zatím 12 obětí na životech. Vojáci, záchranáři a civilisté na místě, kam střela dopadla.

aktualizováno •

Izrael se po dnešním útoku na Golanské výšiny vedeném z Libanonu přiblížil otevřené válce proti Hizballáhu a Libanonu, řekl šéf izraelské diplomacie.

Článek

Izraelská armáda připravuje reakci proti libanonskému militantnímu šíitskému hnutí Hizballáh poté, co raketa odpálená z Libanonu v sobotu zabila 12 dětí a mladých lidí na Izraelem obsazených Golanských výšinách.

V sobotu večer to řekl mluvčí izraelské armády Daniel Hagari. Kvůli tomuto útoku se co nejrychleji ze Spojených států vrátí izraelský premiér Benjamin Netanjahu, návštěvu zkrátí o několik hodin. Izraelští představitelé hovoří o tom, že se země přiblížila otevřené válce proti Hizballáhu a Libanonu.

Útok na dětské hřiště

  • Dvanáct dětí a mladých lidí v sobotu zemřelo na Izraelem obsazených Golanských výšinách při raketovém útoku vedeném z Libanonu.
  • Raketa zasáhla fotbalové hřiště v drúzské obci Majdal Šams. Informovali o tom izraelští záchranáři a armáda.
  • Dalších 19 lidí utrpělo zranění, šest z nich je ve vážném stavu.
  • Izraelská armáda informovala, že zabitým bylo mezi deseti a 20 lety.
  • Jeden ze zdravotníků, který zasahoval na místě, mluvil o rozsáhlých škodách a požáru. Podle snímků ze sociálních sítí je hřiště součástí volnočasového areálu v hustě zastavěné oblasti.
  • Jeden z obyvatelů obce izraelské televizi Channel 12 řekl, že když hřiště zasáhla raketa, hrály na něm děti fotbal.
  • Výstražný signál sirény se ozval jen vteřiny před zásahem a na útěk do bezpečí nebyl čas.

„Naše informace jsou jasné. Hizballáh je odpovědný za zabití nevinných dětí, teenagerů,“ řekl Hagari. Raketa zasáhla fotbalové hřiště v obydlené zóně drúzské obce a podle armády je všem obětem mezi deseti a dvaceti lety.

Premiér Netanjahu podle svého úřadu telefonoval s představitelem komunity drúzů v Izraeli. Slíbil mu, že Hizballáh za útok zaplatí. „Hizballáh zaplatí vysokou cenu, takovou, jakou dosud nezaplatil,“ uvedl Netanjahu.

Hizballáh krátce po útoku dal najevo, že za útok není odpovědný.

Mohamed Afíf, vysoce postavený člen Hizballáhu, krátce po útoku řekl, že tato skupina odpovědná za útok není. Podle agentury AP je neobvyklé, že Hizballáh nějaký útok popřel. Afíf řekl, že ozbrojenci provedli devět různých raketových a dronových útoků proti stanovištím izraelské armády. Poslední z nich podnikli proti velení jedné z brigád izraelské armády na Golanských výšinách. Podle Afífa šlo o odvetu za izraelské nálety na vesnice v jižním Libanonu.

Izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac nicméně uvedl, že Izrael se tímto přiblížil otevřené válce proti Hizballáhu a Libanonu. „Útok Hizballáhu překročil všechny červené linie a tomu bude odpovídat reakce,“ řekl podle amerického serveru Axios.

Izraelská armáda útok označuje jako nejhorší úder namířený proti civilistům od loňského 7. října, kdy z palestinského Pásma Gazy do izraelského příhraničí pronikli ozbrojenci teroristického hnutí Hamás a zabili asi 1200 lidí a dalších zhruba 250 osob odvlekli jako rukojmí.

Co je Hizballáh

  • Hizballáh (Alláhova strana) je militantní šíitské hnutí a politická strana v Libanonu, má své ministry ve vládě a poslance v libanonském parlamentu. Hizballáh je klíčovým spojencem Íránu i palestinského hnutí Hamás a zároveň nejmocnější vojenskou silou v Libanonu.
  • Mnohé země včetně USA, Británie, Ligy arabských států a několika arabských zemí jej rovněž označují za teroristickou organizaci. Evropská unie zařadila na evropský seznam teroristických organizací pouze vojenské křídlo hnutí. Rusko považuje Hizballáh za legitimní společensko-politickou sílu Libanonu.

Podle prvotního vyšetřování izraelské armády se sice ve městě Majdal Šams rozezněly sirény, ale „šlo o okamžité varování, bylo příliš krátké,“ řekl také Hagari. Hřiště podle něho zasáhla jediná raketa.

Možnost otevřeného konfliktu dělá starosti administrativě amerického prezidenta Joea Bidena, protože by to znamenalo další prohloubení krize na Blízkém východě, která eskalovala po útoku palestinské teroristické organizace Hamás na Izrael z loňského 7. října. „To, co se dnes stalo, by mohlo být rozbuškou k tomu, čeho jsme se v minulých měsících obávali,“ řekl Axiosu nejmenovaný americký činitel.

Golanské výšiny

  • Golanské výšiny na jihozápadě Sýrie židovský stát obsadil za války v roce 1967 a v roce 1982 je v rozporu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN anektoval.
  • OSN, Evropská unie či Liga arabských států (LAS) považují Golanské výšiny za území okupované Izraelem.
  • Sýrie Izrael jako stát neuznává.
  • Britská BBC uvádí, že Izrael drúzúm po anexi Golanských výšin nabídl své občanství, přijala ho ale jen menšina z nich a většina zůstala loajální vůči Sýrii.
  • Ti, kteří občanství nemají, mohou v Izraeli studovat a pracovat, volit však nemohou a ani se na ně nevztahuje vojenská povinnost.

Bezprostředně po vypuknutí války v Pásmu Gazy začal Hizballáh údajně na podporu Palestinců v Gaze ostřelovat prakticky denně území severního Izraele. Izraelské letectvo pravidelně na tyto útoky odpovídá údery na pozice Hizballáhu, který má vojenskou i politickou podporu Íránu.

Aktualizovali jsme o vyjádření americké strany, stanovisko izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, stanovisko Hizballáhu a další informace.

Doporučované