Hlavní obsah

Izrael prověřuje možnost, že jeho armáda zabila vůdce Hamásu Sinvára

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Jahjá Sinvár na archivním snímku.

Izraelské obranné síly Sinvára už dlouho označují za „tvář zla“. Jednašedesátiletý rodák z Chán Júnisu je považován za strůjce teroristického útoku z loňského 7. října.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Izraelská armáda prověřuje možnost, že vůdce teroristického hnutí Hamás Jahjá Sinvár zahynul při jednom z jejích úderů. S odkazem na izraelské síly to píší agentury AFP a Reuters. „V současnosti nelze potvrdit identitu teroristů,“ uvedla armáda podle agentur.

Sinvár je považován za strůjce teroristického útoku na Izrael z loňského 7. října, kterým začala nynější válka v Pásmu Gazy. Označil ho tak Richard Hecht, mluvčí izraelské armády.

Vedení Hamásu Sinvár převzal poté, co v červenci při výbuchu v Íránu, který je připisován Izraeli, zahynul vůdce politického křídla Hamásu Ismáíl Haníja.

Jednašedesátiletý rodák Chán Júnisu byl od roku 2017 vůdcem Hamásu v Pásmu Gazy. Na tomto postu nahradil právě Haníju, který se stal politickým šéfem Hamásu. Izraelské obranné síly (IDF) už dlouho označují Sinvára za „tvář zla“.

Minulý týden zmocněnec Bílého domu pro Blízký východ Brett McGurk uváděl, že podle amerických poznatků je Sinvár živý, pravděpodobně se ukrývá v tunelech pod Pásmem Gazy a má s sebou skupinu rukojmích unesených teroristy 7. října.

Podle armády však v budově, kde byla zmíněná skupina členů Hamásu zlikvidována, žádní rukojmí nebyli.

Na začátku října izraelská armáda oznámila, že na severu Pásma Gazy v létě zabila pravou ruku Sinvára a šéfa tamní správy Rúhího Muštahu. Stalo se tak při leteckém úderu na jeden z tunelů, jejichž síť v oblasti Hamás v minulých letech vybudoval.

Jahjá Sinvár

Jahjá Sinvár strávil více než dvě desetiletí v izraelských věznicích, než byl v roce 2011 propuštěn při výměně vězňů. Podle Izraele sehrál významnou roli při plánování útoku na Izrael.

Doporučované