Hlavní obsah

Izrael odpovídá na útok na fotbalové hřiště. Zasáhl cíle v jižním Libanonu

Foto: Profimedia.cz

Následky dopadu rakety na fotbalové hřiště.

aktualizováno •

Izraelská odplata přichází po útoku na fotbalové hřiště na Izraelem obsazených Golanských výšinách, při kterém zahynulo 12 dětí a mladých lidí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Izrael po smrtícím útoku na fotbalové hřiště ve městě Madždal Šams na Golanských výšinách udeřil na cíle Hizballáhu v Libanonu. Izraelská armáda v prohlášení uvedla, že zasáhla cíle Hizballáhu „hluboko uvnitř“ libanonského území a v jižním Libanonu. Informoval o tom web Sky News.

„Přes noc IAF (izraelské letectvo, pozn. red.) zasáhlo řadu teroristických cílů Hizballáhu jak hluboko uvnitř libanonského území, tak v jižním Libanonu, včetně skladů zbraní a teroristické infrastruktury v oblastech Chabriha, Borj El Chmali a Beqaa, Kfarkela, Rab El Thalathine, Khiam a Tayr Harfa,“ uvedla armáda.

Izraelská armáda tak navázala na sobotní ostrá varování izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, že libanonská militantní skupina Hizballáh „zaplatí vysokou cenu“ za útok na fotbalové hřiště na Golanských výšinách, při němž zahynulo nejméně 12 dětí a mladistvých.

Kvůli tomuto útoku se Netanjahu urychleně vrátil ze Spojených států, návštěvu zkrátil o několik hodin.

Ministr zahraničí Israel Katz předtím řekl izraelské televizní stanici Channel 12, že Hizballáh „zde překročil všechny červené linie“, a poté dodal: „Blížíme se k okamžiku, kdy budeme čelit totální válce.“

Útok na dětské hřiště

  • Dvanáct dětí a mladých lidí v sobotu zemřelo na Izraelem obsazených Golanských výšinách při raketovém útoku vedeném z Libanonu.
  • Raketa zasáhla fotbalové hřiště v drúzské obci Majdal Šams. Informovali o tom izraelští záchranáři a armáda.
  • Dalších 19 lidí utrpělo zranění, šest z nich je ve vážném stavu.
  • Izraelská armáda informovala, že zabitým bylo mezi deseti a 20 lety.
  • Jeden ze zdravotníků, který zasahoval na místě, mluvil o rozsáhlých škodách a požáru. Podle snímků ze sociálních sítí je hřiště součástí volnočasového areálu v hustě zastavěné oblasti.
  • Jeden z obyvatelů obce izraelské televizi Channel 12 řekl, že když hřiště zasáhla raketa, hrály na něm děti fotbal.
  • Výstražný signál sirény se ozval jen vteřiny před zásahem a na útěk do bezpečí nebyl čas.

Dodal, že se jedná o nejsmrtelnější útok na izraelské civilisty od doby, kdy bojovníci Hamásu 7. října pronikli z palestinského Pásma Gazy do izraelského příhraničí a zabili asi 1200 lidí a dalších zhruba 250 osob odvlekli jako rukojmí.

Hizballáh krátce po útoku dal najevo, že za útok není odpovědný. Mohamed Afíf, vysoce postavený člen Hizballáhu, krátce po útoku řekl, že tato skupina odpovědná za útok není. Podle agentury AP je neobvyklé, že Hizballáh nějaký útok popřel.

V drúzském městě Madždal Šams v neděli dopoledne začaly první pohřby. Na místo dorazily tisíce truchlících, informoval web The Times of Israel. Madždal Šams ráno navštívil i izraelský ministr obrany Joav Galant.

Dříve v sobotu zasáhl izraelský nálet školu v centrální části Gazy a zabil nejméně 30 lidí, včetně sedmi dětí, uvedli palestinští zdravotníci. Ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem uvedlo, že dalších 100 lidí bylo zraněno. Izraelská armáda uvedla, že cílila na velitelské středisko Hamásu, které se podle ní nacházelo uvnitř školy. Podle místních úřadů v Gaze zahynulo v téměř desetiměsíční válce více než 39 000 lidí.

Doporučované