Hlavní obsah

Izrael i Hamás jsou na černém seznamu OSN kvůli válečnému násilí na dětech

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Generální tajemník OSN António Guterres zařadil Izrael na seznam zemí, které se dopouštějí násilí na dětech během ozbrojených konfliktů.

aktualizováno •

Podle Izraele se tímto krokem OSN zařadila na seznam těch, kdo podporují vrahy z hnutí Hamás. To se však na seznamu nachází také.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Generální tajemník OSN António Guterres zařadil Izrael na černý seznam zemí a organizací, které se dopouštějí násilí na dětech během ozbrojených konfliktů. Informoval o tom server The Times of Israel (ToI), podle něhož je na tomto seznamu už také například Rusko či teroristická organizace Islámský stát (IS).

Izrael podle deníku Haarec v reakci uvedl, že OSN se tímto krokem zařadila na seznam těch, kdo podporují vrahy z palestinského hnutí Hamás. Izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac podle agentury Reuters uvedl, že Guterresovo rozhodnutí ovlivní vztahy Izraele s OSN.

Guterres podle ToI zařadil Izrael a také Hamás na takzvaný seznam hanby, který připojil k výroční zprávě o porušování práv dětí v místech ozbrojených konfliktů. Podle agentury Reuters má být tato zpráva předložena příští pátek Radě bezpečnosti OSN. Dnes o tom Guterresův úřad oficiálně informoval izraelské zastoupení při OSN.

Guterresova výroční zpráva o dětech a ozbrojených konfliktech zahrnuje porušování práv dětí, včetně jejich zabíjení, mrzačení, sexuálního zneužívání, unášení či jejich rekrutování do bojů, ale také odpírání přístupu k humanitární pomoci či ostřelování škol či nemocnic. Podle Reuters není zatím jasné, co z toho se podle OSN týká izraelské armády. Cílem vytvoření „seznamu hanby“ je přimět válčící strany, aby zavedly opatření chránící děti během ozbrojených konfliktů.

Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan v reakci uvedl, že „toto nemorální rozhodnutí jen pomůže teroristům“ z Hamásu. Dodal, že „izraelská armáda je nejmorálnější armádou na světě“.

Na černé listině by měl být podle Erdana naopak Guterres, jehož rozhodnutí podle velvyslance od začátku války pomáhají teroristům a „podněcují je k využívání dětí k teroristickým činům“. „Jsem naprosto šokován a znechucen tímto ostudným rozhodnutím generálního tajemníka,“ řekl Erdan.

Server ToI napsal, že na onom „seznamu hanby“ se kvůli násilí na dětech v dobách válečných konfliktů už ocitly také Rusko, Afghánistán, Barma, Somálsko, Jemen či Sýrie a také IS či další teroristické skupiny Al-Káida nebo Boko Haram.

Šéf OSN Guterres čelí od loňského října, kdy teroristickým útokem Hamásu na Izrael začala válka v Pásmu Gazy, ostré kritice od izraelské vlády za to, že opakovaně vyzývá k humanitárnímu příměří. Podle izraelské vlády ignoruje zvěrstva Hamásu a to, čím tato válka začala. V listopadu dokonce tehdejší izraelský ministr zahraničí Eli Kohen prohlásil, že Guterres by neměl být šéfem OSN.

Guterres odsoudil útok Hamásu na Izrael, který si vyžádal 1200 obětí, i únos více než 250 lidí z Izraele a několikrát vyzval k jejich propuštění. Říká ale také, že izraelská odveta způsobila v Pásmu Gazy humanitární katastrofu.

Podle dnešního sdělení ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy spadajícího pod vládu Hamásu od začátku izraelské ofenzivy zahynulo přes 36 700 Palestinců, většinou civilistů.

Doporučované