Hlavní obsah

Izrael dopadl v Libanonu tři členy Hizballáhu, na Izrael mířily rakety

Foto: mohammad kassir, Shutterstock.com

Členové Hizballáhu. Ilustrační snímek.

Jeden ze zadržených při výslechu podle Times of Israel uvedl, že v řadách Hizballáhu panuje chaos a někteří představitelé opustili své posty. Hizballáh na Izrael odvetně zaútočil asi 50 raketami, neuvedenou část Izrael sestřelil.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Izraelská armáda dopadla na jihu Libanonu tři členy zvláštních jednotek militantního hnutí Hizballáh Radván. Ve středu o tom informovala izraelská média. Hizballáh uvedl, že vyslal na sever Izraele množství střel, izraelští činitelé hovoří až o 50.

Hizballáh začal ostřelovat sever Izraele loni 8. října v reakci na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy, která začala jako odveta za teroristický útok palestinského hnutí Hamás na Izrael o den dříve. Izraelská armáda zase začátkem letošního října zahájila pozemní operaci na jihu Libanonu s cílem zlikvidovat strukturu Hizballáhu.

Izraelci podle webu Times of Israel dopadli trojici v podzemní skrýši pod jednou z budov na jihu země. Jeden ze zadržených při výslechu podle webu uvedl, že v řadách Hizballáhu panuje chaos a někteří velící představitelé opustili své posty.

Izraeli se při vzdušných úderech podařilo v minulých dnech zabít řadu členů vedení Hizballáhu včetně jeho vůdce Hasana Nasralláha, který zemřel při masivním zásahu 27. září.

Hizballáh se pokouší o odvety, které se však izraelské protivzdušné obraně většinou daří likvidovat. Během noci na dnešek oznámily izraelské bezpečnostní složky vypálení asi 50 střel z Libanonu. Nespecifikovanou část z nich se Izraeli podařilo sestřelit, škody či zranění zatím nebyly hlášeny.

Spojené státy uvedly, že se pokouší Izrael přesvědčit k uzavření příměří a přerušení útoků na Libanon, jejichž cílem je i hlavní město Bejrút.

Doporučované