Hlavní obsah

Italští žalobci navrhli Salvinimu šestiletý trest za blokádu lodi s migranty

Foto: Selene Daniele/AGF/AGF/SIPA/2409131646, Profimedia.cz

Italský vicepremiér Matteo Salvini.

Případ se stal v roce 2019. Pokud by byl italský vicepremiér odsouzený a nastoupil by do vězení, znemožnilo by mu to zřejmě zastávat vládní funkci. „Udělal bych to všechno znovu,“ vzkázal Salvini.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Italská prokuratura v sobotu navrhla současnému vicepremiérovi Matteo Salvinimu šestiletý trest vězení za to, že v roce 2019 bránil lodi s více než stovkou migrantů ve vylodění v italském přístavu. Bývalý ministr vnitra čelí obvinění z únosu, informovala agentura Reuters.

Žalobce navrhl Salviniho uvěznění během sobotního přelíčení u soudu v Palermu. Pokud by soud nynějšího ministra dopravy skutečně poslal za mříže, znemožnilo by mu to patrně zastávat vládní funkci, připomněl Reuters.

V případu z roku 2019 zasáhla do sporu o vylodění lodi prokuratura, která plavidlo zabavila a nařídila evakuaci lidí na palubě.

„Udělal bych to všechno znovu: Ochrana hranic před nelegálními přistěhovalci není zločin,“ uvedl Salvini v příspěvku na X.

Během 14 měsíců ve funkci ministra vnitra nechal Salvini zastavit několik lodí směřujících do Itálie, s deklarovaným cílem zamezit přílivu přistěhovalců do země. Pravidelně také obviňoval charitativní organizace z toho, že zachraňují migranty na moři, a fakticky tak podporují pašování lidí.

Salviniho pravicová strana Liga je nyní součástí středopravé vlády premiérky Giorgii Meloniové.

„Je neuvěřitelné, že ministrovi Italské republiky hrozí šest let vězení za to, že vykonává svou práci při ochraně národních hranic, jak to vyžaduje mandát získaný od občanů,“ uvedla Meloniová na X. „Proměna povinnosti chránit italské hranice před nelegální imigrací v trestný čin je velmi vážný precedens. Moje plná solidarita,“ dodala.

Meloniová se dostala k moci v roce 2022 se slibem zastavit nelegální migraci ze severní Afriky pomocí přísnějších zákonů, omezit činnost charitativních organizací a vybudovat přijímací centra pro migranty v Albánii. Zároveň otevřela statisícům migrantů cestu k legální práci v Itálii ve snaze vyhnout se nedostatku pracovních sil v zemi a omezit činnost převaděčů.

Italské ministerstvo vnitra eviduje za letošek necelých 45 000 migrantů, kteří se do země nelegálně dostali po moři. Je to asi o dvě třetiny méně než za stejné období roku 2023.

Související témata:

Doporučované