Hlavní obsah

Italský soud potvrdil trest pro Knoxovou v souvislosti s vraždou v Perugii

Foto: Profimedia.cz

Amandě Knoxové i přes potvrzený verdikt nehrozí vězení, jelikož čas strávený ve vazbě pokrývá uložený tříletý trest.

V případu, mediálně sledovaném v Evropě i v USA, byla Amanda Knoxová dlouho hlavní podezřelou z vraždy, než ji italské soudy v roce 2015 definitivně obvinění zbavily.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Soud ve Florencii ve středu potvrdil tříletý trest pro Američanku Amandu Knoxovou v souvislosti s vraždou britské studentky Meredith Kercherové z roku 2007. Podle agentur dospěl k závěru, že Knoxová se dopustila křivého obvinění, když během výslechu uváděla, že za vraždu mohl její tehdejší zaměstnavatel.

Žena, která se do Itálie vrátila po 12 letech, tvrdí, že vypovídala pod tlakem policie, a vinu dnes odmítla. „Byla jsem šokovaná, vyčerpaná, bez domova,“ řekla o okolnostech výslechu několik dní po vraždě. Upozornila, že vypovídala bez obhájce a bez nezávislého tlumočníka v italštině, které tehdy málo rozuměla. „Strašně mě mrzí, že jsem nebyla schopná odolat tlaku policistů,“ prohlásila u soudu.

V případu, mediálně sledovaném v Evropě i v USA, byla Amanda Knoxová dlouho hlavní podezřelou z vraždy, než ji italské soudy v roce 2015 definitivně obvinění zbavily.

Porotní soud se dnes ve Florencii znovu zabýval obžalobou, podle které Knoxová při jednom z výslechů na policii křivě obvinila svého tehdejšího zaměstnavatele Patricka Lumumbu ze zapojení do vraždy své tehdejší spolubydlící, britské studentky Kercherové.

Stalo se tak pár dní po činu, který se odehrál 1. listopadu 2007 v Perugii. Knoxovou, která strávila čtyři roky ve vazbě, však italské soudy shledaly vinnou z křivé výpovědi a vyměřily jí trest tří let vězení.

Doporučované