Hlavní obsah

Italskou aktivistku, nyní europoslankyni, pustili v Maďarsku z domácího vězení

Foto: @ilariacucchiofficial

Pro italskou antifašistickou aktivistku Ilarii Salisovou (na snímku) maďarská prokuratura žádala 11 let vězení.

Italská antifašistická aktivistka byla propuštěna z domácího vězení v Maďarsku poté, co byla zvolena do Evropského parlamentu. Čelila obžalobě za napadení neonacistů. Nyní ji chrání poslanecká imunita.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Italskou antifašistickou aktivistku Ilarii Salisovou v pátek maďarské úřady propustily z domácího vězení. Stalo se tak poté, co o víkendu uspěla ve volbách do Evropského parlamentu. S odvoláním na jejího právníka o tom informuje agentura Reuters, která připomíná, že 39letá učitelka čelila v Maďarsku obžalobě kvůli napadení neonacistů na demonstraci v Budapešti loni v únoru.

Salisová ze severoitalské Monzy byla od února v maďarském vězení. Až letos v květnu, krátce před zahájením soudního procesu, mohla do domácího vězení. Prokuratura pro ni žádala 11 let vězení.

Salisová se do Evropského parlamentu dostala díky preferenčním hlasům jako kandidátka italské Aliance zelených a levice, což jí zajistilo imunitu. Jestli bude maďarská prokuratura požadovat, aby ji EP imunity zbavil, zatím není jasné.

„Případ se dostal na titulní stránky, když se před soudem objevila spoutaná v řetězech. Vzbudilo to veřejné pohoršení. Řím si předvolal maďarskou velvyslankyni a nakonec zajistil převoz Salisové do domácího vězení,“ připomíná server Euronews. Teď bude vzhledem k poslanecké imunitě z vazby propuštěna. Zacházení s ní kritizovala i italská vláda, která ho označila za „ponižující“. Italský ministr zahraničí Antonio Tajani si kvůli kauze v minulosti předvolal maďarského velvyslance.

Související témata:

Doporučované