Hlavní obsah

Itálie veze z Albánie migranty, kde čekali na vyřízení azylových žádostí

Foto: Alessio Tricani, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Italský soud nařídil převézt migranty z albánských uprchlických center zpět do Itálie, protože Egypt a Bangladéš nejsou podle něj bezpečné země. Italská vláda verdikt kritizuje a plánuje se proti němu odvolat.

Článek

Italská pobřežní stráž dnes nalodila v Albánii všech 12 zbývajících migrantů z první skupiny, kterou tam odvezla ve středu do uprchlických středisek, a veze je do Itálie. Informovala o tom agentura ANSA. Ve dvou uprchlických střediscích v Albánii by měli podle plánů italské vlády migranti, kteří splňují určité podmínky, čekat na vyřízení žádosti o azyl v Itálii. Itálie zavedla tento model jako první země EU a řada unijních zemí o něj projevila zájem, podpořila ho i Evropská komise. V pátek ale italský soud rozhodl, že migranti mají být převezeni z Albánie do Itálie.

Italská vláda verdikt soudu kritizovala a už v pátek uvedla, že se proti němu odvolá. Dnes italský ministr spravedlnosti Carlo Nordio označil rozhodnutí soudu za „abnormální“. „Není na soudech, aby rozhodovaly o tom, zde je nějaký stát bezpečný, či ne, to je vysoce politické rozhodnutí,“ uvedl Nordio.

Italská premiérka Giorgia Meloniová, která tento systém umisťování čekatelů na azyl do středisek mimo EU označila za „model pro Evropu“, už dříve uvedla, že kvůli kauze svolá na pondělí zasedání vlády. „Sejdeme se, abychom schválili normy, které nám pomohou překonat tuto překážku..Je na vládě, a nikoli na soudcích, určit, které země mohou být považovány za bezpečné,“ uvedla Meloniová s tím, že udělá vše pro to, aby zastavila nelegální migraci do Itálie.

Řím loni v listopadu uzavřel s Tiranou dohodu, zatím na pět let, o výstavbě dvou uprchlických center v Albánii, v nichž by měli někteří migranti čekat na vyřízení žádosti o azyl italskými úřady. Posílat tam může jen dospělé muže v dobrém zdravotním stavu, kteří pocházejí ze zemí, jež Itálie považuje za bezpečné. Lze tak proto očekávat, že valná většina žádostí mužů čekajících v těchto střediscích bude zamítnuta.

V pátek italský soud rozhodl, že Egypt a Bangladéš, z nichž pochází první skupina migrantů převezených do Albánie, nejsou vzhledem k rozhodnutí Soudního dvora EU ze 4. října bezpečné. Podle unijního soudu nemůže být země označena za bezpečnou, pokud k mučení, nelidskému zacházení či dalšímu porušování práv dochází i jen na části jejího území.

Do Albánie ve středu italská loď přivezla deset Bangladéšanů a šest Egypťanů ze skupiny, která byla zachráněna ve Středozemním moři v neděli z chatrných člunů. Už ve čtvrtek ale čtyři z nich odvezla do Itálie. Dva Bangladéšané totiž po příjezdu do Albánie uvedli, že jsou nezletilí, a proto museli být převezeni do Itálie, kde příslušné úřady toto jejich tvrzení prověří. Dva Egypťany odvezla proto, že vykazovali známky „zranitelných osob“.

Italské úřady už podle ministerstva vnitra žádost o azyl první skupiny převezené do Albánie zamítly s tím, že pocházejí z bezpečných zemí. Proti tomuto verdiktu se mohou migranti odvolat.

Související témata:

Doporučované