Hlavní obsah

Itálie se raduje z poklesu migrace, jenže jiní na to doplácí

Foto: Profimedia.cz

Pohřeb 21 utonulých běženců ve městě Armo v italském regionu Reggio di Calabria.

Za nižším počtem migrantů připlouvajících na Apeninský poloostrov jsou mezivládní dohody s Tuniskem a Libyí. Italská vláda letos do těchto dvou zemí vrátila na 9000 nechtěných příchozích. Opačný trend trápí Španělsko a Řecko.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jednou z hlavních priorit vlády italské premiérky Giorgie Meloniové bylo snížit počet migrantů mířících do země. Po zveřejnění letošních statistik se zdá, že se jí tento úkol daří –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ počet příchozích se oproti stejnému období v loňském roce snížil o 65 procent.

Od začátku ledna do 27. srpna přistálo u italských břehů celkem 40 138 běženců, zatímco loni to bylo ke stejnému datu 113 469, oznámilo ministerstvo vnitra.

Loňský rok byl poznamenán masivním přílivem běženců zejména z tuniských pláží, pokles ale letošek ukazuje i oproti roku 2022, kdy k italským břehům připlulo přes 55 tisíc lidí.

Značnou část pasažérů lodí s migranty tvoří nezletilí bez doprovodu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ letos jich zatím bylo 5044, loni 18 820.

Nejvíc přichází Bangladéšanů

Ještě loni v prosinci ministr vnitra Matteo Piantedosi v rozhovoru pro deník La Stampa přiznal, že „čísla neodpovídají cílům, které si vláda stanovila“.

Nyní si už ale politik, který dříve býval poradcem ministra z krajně pravicové Ligy Mattea Salviniho, opatření současné vlády pochvaluje. Polovinu z nechtěných příjezdů migrantů se podle něj podařilo zablokovat díky spolupráci s tuniskými a libyjskými úřady.

Kritici ale poukazují i na odvrácenou tvář těchto dohod –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ve válkou sužované Libyi neovládá vláda celé území, takže je třeba jednat i s šéfy tamních milic, kteří na dodržování lidských práv rozhodně nehledí. V Tunisku pak vloni lidskoprávní organizace upozorňovaly na nelidské zacházení s uprchlíky ze subsaharských zemí, kteří byli v mnoha případech odvezeni do pouště bez jídla, pití i přístřeší.

Španělsko a migrace

ANALÝZA. Zatímco v řadě zemí přispěl rostoucí počet přistěhovalců k vyostřené protiimigrační rétorice, ve Španělsku zatím podobné slogany volby nevyhrávají.

Počet migrantů, kteří se na chatrných loďkách vydávají vstříc španělským břehům, zejména pak Kanárským ostrovům, však v posledních měsících dramaticky roste a španělský vřelý vztah k migraci zřejmě čeká tvrdá zkouška.

Spolupráce začala fungovat i v otázce repatriací –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Itálie letos vrátila více než 9000 příchozích, z toho 5000 do Libye a 4000 do Tuniska. V Itálii jsou mezi příchozími migranty nejpočetněji zastoupeni Bangladéšané (7615), dále Syřané (5725) a Tunisané (4747), napsal list Il Giornale.

Velkou pozornost nyní Řím věnuje uprchlické trase, která vede z Bangladéše do Egypta (tam se lidé přepravují letecky) a poté přes Středozemní moře. Bangladéš má 150 milionů obyvatel a je jednou z nejhustěji obydlených zemí světa. Italské úřady se obávají, že nynější politická krize –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ po svržení premiérky Šajch Hasíny Vadžídové –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ by mohla migrační toky podstatně zvýšit.

Konzervativní list Il Giornale vidí i další důvody poklesu příchozích, kterými jsou dekrety vydané vládou Giorgie Meloniové. K novým opatřením patří tvrdší tresty pro pašeráky a kapitány lodí, omezení práva na práci pro osoby požívající zvláštního azylového režimu a dohled nad činností nevládních organizací na záchranu migrantů.

Azylová centra v Albánii

Velkou pozornost vyvolal v Evropě i italský plán na „outsourcování“ azylového řízení –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ o osudu uchazečů o azyl by se v budoucnu mělo rozhodovat ne na italské půdě, ale v nově zřízených azylových centrech v Albánii. Jak se ale toto opatření projeví, není zatím jasné –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ italská vláda se je chystá otevřít během příštích dní.

Fakt, že migrantů vyloďujících se v Itálii ubylo, nicméně neznamená pokles příchozích do Evropské unie. Mnozí z nich jen zvolili jiné migrační trasy a na pokles v Itálii doplácejí sousední země. V Řecku se počet příchozích za letošek zvýšil oproti stejnému období vloni o 222 procent, ve Španělsku pak o 155 procent, informoval deník Le Figaro.

Španělský premiér Pedro Sánchez se už proto v úterý vydal na cestu po západní Africe. V plánu má jednání v Mauritánii, Senegalu a Gambii. Právě z těchto zemí připlouvají na lodích běženci na Kanárské ostrovy.

Doporučované