Hlavní obsah

Island opět povolil lov velryb, ochranáři zvířat se bouří

Foto: Shutterstock.com

Komerční lov velryb povolují jen Island, Norsko a Japonsko. Ilustrační fotografie.

Vláda Islandu obhajuje regulovaný lov velryb jako preventivní přístup k udržitelnému využívání zdrojů. Aktivisté se však odvolávají na výzkumy, které dokazují, že zvířata při lovu prokazatelně trpí a některá umírají až dvě hodiny.

Článek

Islandská vláda vydala společnosti Hvalur licenci k lovu velryb. Umožnila jí lovit jednu sezonu a zabít 128 plejtváků, informuje web BBC. Vláda krok vysvětluje jako preventivní přístup, který klade důraz na udržitelné využívání zdrojů.

Rozhodnutí se setkalo s odporem ochránců zvířat. Podle organizace Humane Society International byla licence udělena navzdory jasným důkazům o obrovském utrpení zvířat. Podle nezávislé zprávy islandského úřadu pro potraviny a veterinární péči některé velryby při lovu umíraly až dvě hodiny, nejméně 41 procent pak při zabíjení trpělo.

Vláda argumentuje, že rozhodnutí je v souladu s doporučením Institutu sladkovodního a slanovodního výzkumu. Společnost má povoleno ulovit 99 zvířat v oblasti Grónska a západního Islandu a dalších 29 v okolí Faerských ostrovů. Loni dostal Hvalur, o kterém se předpokládá, že má dvě velrybářská plavidla, povolení k lovu 161 plejtváků.

Island, Norsko a Japonsko jsou v současnosti jediné tři země, které komerční lov velryb umožňují. Velrybářská sezona na Islandu obvykle trvá od června do září, většina masa se vyváží do Japonska.

Praxe velrybářského průmyslu pravidelně vyvolává protesty skupin ochránců zvířat, kteří považují velryby za ohrožené vyhynutím. Podle nedávného výzkumu je pro zastavení komerčního lovu velryb 51 procent Islanďanů.

Doporučované