Hlavní obsah

Irsko přitvrdí proti projevům nenávisti na sítích. Provozovatelům hrozí vysoké pokuty

Foto: Seznam Zprávy

Společnosti jako Meta, X či TikTok mají hlavní kanceláře v Dublinu. Ilustrační fotografie.

Podle irské vlády by měly společnosti provozující sociální média nést větší odpovědnost za obsah, který se na sítích šíří. Za prodlení při odstraňování nenávistného obsahu by společnostem mohla hrozit mnohamilionová pokuta.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Irská vláda si chce v rámci návrhu zákona o trestním soudnictví posvítit na nenávistné projevy na internetu. Podle nové verze zákona o zákazu podněcování k nenávisti z roku 1989 by měly být společnosti provozující sociální sítě zodpovědné za prodlení při odstraňování nenávistného a nepřátelského obsahu z jejich digitálních platforem. Informuje o tom server Euronews.

Očekává se, že nová podoba zákona vstoupí v platnost v nadcházejících měsících. Za jeho porušení by společnostem mohly hrozit pokuty ve výši mnoha milionů eur. „Je třeba, aby společnosti provozující sociální média převzaly určitou odpovědnost za to, co je na jejich platformách,“ říká státní ministr pro dopravu.

„V konečném důsledku jsou hostiteli, generují zisky z toho, že mají tento obsah online, takže musí mít nějakou povinnost dbát na to, co je hostováno, a sledovat a spravovat to,“ dodal. Tlak ze strany irské vlády na prosazení podobného opatření se zvýšil i v souvislosti s tím, že irští ministři dostávají stále více výhrůžek na internetu.

Podle šéfa irské vlády Simona Harrise je nutné, aby i na sociálních sítích platila pravidla, která jsou závazná v reálném světě. „Nemůžeme být v situaci, kdy jsou sociální sítě vnímány jako Divoký západ, který nepřichází do styku se stejnými zákony a vynucováním jako například noviny – také jde o formu média,“ řekl Harris.

Podle odborníků na technologie je pravděpodobné, že uložení vysokých finančních pokut společnostem působícím v oblasti sociálních médií přinese v příštích letech pozitivní výsledky.

„Většina technologických společností bude pravděpodobně tento nový kodex chování dodržovat, protože budou muset. Zároveň je podpořen zákonem o digitálních službách, což je celoevropský zákon s velmi vysokými pokutami,“ řekl Adrian Weckler, technologický korespondent deníku Irish Independent.

Irský návrh zákona o nenávistných projevech vyvolal ostrou kritiku ze strany majitele společnosti X Elona Muska, který uvedl, že pokud zákon projde, napadne ho. Musk rovněž navrhl, že bude financovat právní obhajobu všech irských občanů, kteří by byli podle nové legislativy terčem útoku. Harris v reakci na Muskovo prohlášení sdělil, že jeho zájmem nejsou majitelé společností, které sociální sítě provozují, ale „ochrana, bezpečnost a blaho lidí“ v Irsku.

Někteří kritici si myslí, že definice nenávisti obsažená v návrhu zákona je vágní, a obávají se, že signalizuje potlačování svobody projevu, zatímco zastánci zákona tvrdí, že legislativa pomůže chránit některé skupiny, které byly dosud přehlíženy.

Doporučované