Hlavní obsah

Vrtulník s íránským prezidentem měl nehodu. Nikdo na palubě nepřežil

Foto: Profimedia.cz

Snímek nehody vrtulníku s íránským prezidentem Ebrahímem Raísím.

aktualizováno •

Íránský prezident Ebrahim Raisi zemřel při letecké nehodě, když jeho vrtulník ztroskotal při cestě zpět z Ázerbájdžánu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Některá íránská média tvrdí, že při nedělní nehodě vrtulníku zemřeli prezident Ebrahím Raísí a ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján. Dnes ráno to napsala agentura AFP. Úřady zatím zprávu oficiálně nepotvrdily. Vrak vrtulníku záchranáři nalezli dnes brzy ráno a íránská státní televize později uvedla, že na místě nejsou patrné známky života.

„Prezident Raísí, ministr zahraničí a všichni cestující ve vrtulníku při nehodě zahynuli,“ řekl agentuře Reuters vysoký íránský představitel, který si nepřál být jmenován kvůli citlivosti této záležitosti.

Vrak vrtulníku záchranáři nalezli v pondělí brzy ráno. Nejmenovaný íránský činitel agentuře Reuters řekl, že vrtulník zcela shořel.

„V této chvíli nejsou žádné náznaky, že cestující na palubě vrtulníku jsou naživu,“ uvedla podle agentury AFP íránská státní televize. Informaci potvrdil i šéf íránského Červeného půlměsíce Pír Hosejn Kolívand. Ten již dříve řekl, že situace na místě není dobrá.

Problém nastal při přesunu z Ázerbájdžánu, kde se íránský prezident dopoledne zúčastnil slavnostního otevření přehrady s ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem.

Během noci na pondělí turecká agentura Anadolu zveřejnila záznam pořízený tureckým dronem, který zaznamenal anomální zdroj tepla v horách, kde se od neděle pátralo po vrtulníku. Záchranná akce nepřestala ani během noci. Místo, kde se nachází vrak vrtulníku, se podařilo určit dnes brzy ráno.

Raísí cestoval v íránské provincii Východní Ázerbájdžán. Státní televize uvedla, že k incidentu došlo poblíž města Džolfa na hranici s Ázerbájdžánem, asi 600 kilometrů severozápadně od íránského hlavního města Teheránu. V havárii může hrát i roli to, že náhradní díly pro vrtulníky podléhají pro Írán přísným sankcím.

Záchranáři se podle státní televize snažili dostat na místo, ale bránily jim v tom špatné povětrnostní podmínky v oblasti. Byl hlášen silný déšť a vítr, píše agentura AP. Stejně tak záchranářský vrtulník se kvůli husté mlze nemůže dostat do oblasti, kde se měl Raísího vrtulník nacházet, řekl agentuře IRNA mluvčí záchranné služby Babak Yektaparast.

Raísí zvítězil v íránských prezidentských volbách v roce 2021, v nichž byla zaznamenána nejnižší volební účast v historii islámské republiky. Na Raísího uvalily Spojené státy sankce částečně kvůli jeho podílu na masové popravě tisíců politických vězňů v roce 1988 na konci krvavé íránsko-irácké války.

V případě, že by íránský prezident nepřežil, převezme funkci se souhlasem nejvyššího vůdce první viceprezident, kterým je nyní Mohammad Mokhber. Podle íránské politické hierarchie je hlavou státu nejvyšší vůdce Alí Chameneí a prezident je považován za šéfa vlády, druhého v pořadí, vysvětluje Al Jazeera.

Spojené státy ani Spojené království se zatím k incidentu nijak nevyjádřily. Novinářům serveru Al Jazeera se na dotazy nedostalo odpovědi. Saúdská Arábie, Arménie a Turecko uvedly, že jsou připraveny pomoci.

Související témata:

Doporučované