Hlavní obsah

Írán ukázal svaly. Rakety prošly skrz obranu Izraele ve městech i u základen

Záběry ukazují nebe nad Jeruzalémem.Video: AP

Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by íránský útok v Izraeli napáchal větší škody. Od prvního velkého dubnového útoku se v něčem přeci jen lišil - část raket tentokrát prošla skrz obranu a to i v obydlených oblastech.

Článek

Od íránského vzdušného útoku na Izrael ještě neuplynulo ani 24 hodin a zatím se nedá zhodnotit, jestli byl opravdu ryze neúspěšný, jak tvrdí Izrael a USA. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se Íránu podařilo napáchat Izraeli nějaké zásadnější škody na životech nebo vojenské či civilní infrastruktuře.

Na druhou stranu je ale zjevné, že nemálo íránských raket doputovalo nepoškozených protivzdušnou obranou až na izraelskou půdu.

Jak už jsme naznačili v našem ranním článku ukazujícím první záběry, velkou otázkou zůstává, jestli a do jaké míry mohl mít Izrael i tyto rakety „pod kontrolou“ (dopředu věděl, že škody nezpůsobí), nebo jestli na ně izraelská protivzdušná obrana jednoduše nestačila.

Tohle se velmi pravděpodobně hned tak nedozvíme.

Docela dobře už však alespoň víme, kam zhruba rakety dopadaly, respektive z jakých přesně míst pochází záběry dopadů z předešlého večera. Ukázalo se, že rakety v některých případech explodovaly i přímo v obydlených oblastech či v blízkosti důležitých vojenských cílů.

Déšť raket nedaleko letecké základny

Hned v úterý večer se začaly šířit záběry, na kterých je vidět celá salva íránských raket, z nichž většina nepoškozená dopadá na zem, kde způsobuje mohutné exploze. Nyní už víme, že tyto záběry pochází z okolí izraelské letecké základny Nevatim, na kterou Írán neúspěšně útočil už v dubnu.

Situaci svědci zachytili hned z několika úhlů a celá řada videí už byla spolehlivě geolokalizována. Přesto z videí nelze přesně určit místo dopadu a nezbývá než se spokojit s tím, že jistě dopadly někde v širší oblasti kolem základny.

Záběry z Beerševy ukazující salvu íránských raket dopadajících kamsi poblíž letecké základny.Video: AP

Izraelská armáda o žádných škodách na letišti neinformovala. Některá íránská média naopak bez důkazů píší o „destrukci“ základny. Žádné záběry stavu základny po útoku se zatím neobjevily. Víc pravděpodobně ukáží až satelitní snímky, které ale komerční společnosti novinářům a nezávislým badatelům zpřístupňují se zpožděním.

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) na základně obyčejně sídlí mimo jiné například stíhačky F-35. Většina z nich nicméně podle think tanku byla v době útoku už ve vzduchu, kam byly poslány jak kvůli riziku poškození v případě zásahu základny, tak případné potřeby podílet se na sestřelování íránských raket.

Základna Nevatim leží asi 15 východně kilometrů od dvousettisícového města Beerševa. V bezprostředním okolí je poušť, která je jen řídce posetá vesnicemi či městečky, takže jestli rakety mířily lehce mimo cíl, je pravděpodobné, že nikoho neohrozily.

Jen asi deset kilometrů na západ Beerševy je další letecká vojenská základna Chacerim.

Výbuchy i krátery na předměstí Tel Avivu

Celá řada dalších ověřených záběrů raket pochází z různých míst Tel Avivu.

Značná část z nich zachycuje dopady raket kdesi na severu města. Objevily se dokonce i záběry velkého kráteru v silnici ze severního předměstí Tel Avivu (městská část Gillot). Podle článku CNN odvolávajícího se na své zdroje právě tady Izrael čekal útok na vojenskou a zpravodajskou základnu, kterou proto nechal dopředu evakuovat.

Jak se ověřuje, kde bylo video pořízeno?

Ověření pravosti videa a určení lokace, kde bylo pořízené, je pro zkušené badatele často poměrně snadné. Obzvlášť pokud jde o videa z měst, kde je k vidění hodně orientačních bodů a jejichž ulice jsou pokryté fotografickými mapami.

Podle zpravodaje americké televize PBS Nicka Schifrina, který ještě v noci dorazil přímo na místo, se zmiňovaný kráter nachází asi pouhého půl kilometru od budovy velitelství tajné služby Mossad.

Další ověřené video raket dopadajících na zem pořídili svědci ve městě Ramat Gan. Z videa se zdá, že rakety dopadly kdesi severně od nákupního centra Ayalon Mall. Letmý pohled do mapy prozrazuje, že tam leží poměrně rozsáhlý park a sportovní areály. Jak ale podotknul ISW, právě v tomto parku se nachází velitelství bezpečnostní služby Šin bet.

Záběry z Tel Avivu.Video: x/jimsciutto, x/sentdefender, AP

Poničená škola

Poměrně dobře zdokumentované jsou také škody způsobené na budově školního komplexu ve městě Gedera ležícím asi 30 kilometrů jižně od centra Tel Avivu. Ověřené záběry ukazují menší kráter v přímé blízkosti jedné z budov školy a samotnou budovu, která je viditelně poničená. Další záběry pak zveřejnila samotná izraelská armáda, která na místo poslala vojáky.

ISW k tomu dodává, že Gedera leží blízko izraelské letecké základny Tel Nof. Podle mapy lokaci kráteru od základny dělí jen něco přes tři kilometry. Není ale zatím jasné, jestli kráter a škody na škole způsobila neporušená íránská raketa, nebo zda tam dopadla až po střetu s municí protivzdušné obrany.

Zatím se neobjevily ani žádné další zprávy o poškození letecké základny, jen další záběry z větší dálky, ze kterých není poznat, kam přesně rakety dopadly.

Video poničené školy ve městě Gedera.Video: x/sentdefender, x/kann_news

Škody byly jistě napáchány i na mnoha jiných místech. Například podle The Times of Israel jen ve městě Hod Hašaron poblíž Tel Avivu radnice hlásí na sto poškozených domů v důsledku tlakových vln íránských střel.

Asi 180 raket

Írán podle izraelské armády vypálil na 180 raket. Šlo tak zřejmě o něco větší útok než v dubnu, kdy se baráž skládala z 110 balistických raket a 30 raket s plochou dráhou letu (na druhou stranu ale nyní Írán do útoku nezahrnul drony).

Izrael tvrdí, že většinu raket sestřelil. Teherán naopak prohlásil, že 90 % projektilů zasáhlo své cíle. Írán také tvrdí, že vůbec poprvé použil své moderní hypersonické rakety.

Do obrany se kromě izraelské protivzdušné obrany zapojily i USA, které na rakety střílely ze svých raketových torpédoborců. Zapojit se měly také Velká BritánieFrancie.

Zatím jedinou potvrzenou obětí útoků je Palestinec, kterého zasáhly zřejmě trosky sestřelené rakety nedaleko Jericha.

Doporučované