Hlavní obsah

Írán pustil po téměř dvou letech z vazby francouzského občana

Foto: Mohasseyn, Shutterstock.com

Írán vězní další tři francouzské občany. Ilustrační fotografie.

Francouzský občan držený ve vazbě v Íránu se vrátil zpět do Francie. Tamní vláda ho obvinila z účasti na protivládních protestech a z přispívání k protivládní propagandě. Téměř dva roky si odseděl ve věznici s nechvalnou pověstí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Francouzský bankovní poradce, který strávil téměř dva roky ve vazbě v Íránu, byl propuštěn a ve čtvrtek dorazil na letiště nedaleko Paříže, ukázaly záběry francouzské televize.

Louis Arnaud, který byl zatčen v září 2022, byl obviněn z účasti na protivládních protestech a z přispívání k protivládní propagandě. V roce 2023 byl odsouzen k pěti letům vězení, ve čtvrtek ráno se ale na letišti Le Bourget shledal se svými rodiči.

„Louis Arnaud je na svobodě. Po dlouhém věznění v Íránu bude zítra ve Francii,“ napsal prezident Emmanuel Macron ve středu večer na síť X. Prezident poděkoval Ománu za pomoc s Arnaudovým propuštěním na svobodu a vyzval Írán, aby také propustil další tři francouzské vězně. Jsou jimi učitelka Cécile Kohlerová, její partner Jacques Paris a muž identifikovaný pouze křestním jménem Olivier.

Arnaud byl zatčen v roce 2022, kdy Íránem začaly zmítat protesty, které vyvolala smrt dvaadvacetileté Mahsá Amíníové ve vazbě. Byl vězněn v nechvalně proslulé věznici Evin v hlavním městě Teheránu, která je dlouhodobě kritizována skupinami bojujícími za lidská práva. Organizace Human Rights Watch obvinila úřady v této věznici z vyhrožování mučením a z věznění na neurčitou dobu, z dlouhých výslechů a odmítání lékařské péče pro zadržované.

Francie uvedla, že zadržování francouzských občanů je svévolným zatýkáním, které se rovná braní státních rukojmí. Je rovněž stále více znepokojena aktivitami Íránu na Blízkém východě a pokrokem v jeho jaderném programu.

Související témata:

Doporučované