Hlavní obsah

Írán dal Húthíům balistickou raketu, oznámila íránská tisková agentura Tasnim

Foto: 3Dsculptor, Shutterstock.com

Podle informací agentury Tasnim byla balistická raketa Ghadr poskytnuta jemenským Húthíům. Ilustrační fotografie.

Jemenští Húthíové obdrželi od Teheránu balistickou raketu Ghadr. Oznámila to ve středu íránská polooficiální tisková agentura Tasnim.

Článek

Íránská polooficiální tisková agentura Tasnim ve středu oznámila, že Teherán poskytl balistickou raketu Ghadr jemenským povstalcům Húthíům, informuje agentura Reuters.

„Íránská balistická raketa odpalovaná z moře, pojmenovaná Ghadr, byla nyní poskytnuta jemenským (húthíjským) bojovníkům,“ uvedla agentura Tasnim, o které se podle Reuters tvrdí, že je napojená na íránské elitní Revoluční gardy.

„Nyní se tato raketa … stala zbraní schopnou představovat vážnou výzvu pro zájmy Spojených států a jejich hlavního spojence v regionu, sionistického režimu,“ uvedla dále agentura Tasnim.

Podle agentury Reuters íránské ministerstvo zahraničí na žádost o komentář nereagovalo. Írán podporuje Húthíje, ale opakovaně popřel, že by tuto skupinu vyzbrojoval. Húthíové, šíitští povstalci ze severního Jemenu, útočí na námořní cesty v Rudém moři a jeho okolí, aby vyjádřili podporu Palestincům ve válce v Pásmu Gazy. Jejich útoky mají dopad na námořní trasu, která je důležitá pro obchod.

Podle amerického Úřadu ředitele národních zpravodajských služeb Írán disponuje největším počtem balistických raket v regionu. Je také významným výrobcem dronů.

Koalice proti Húthíům

  • Americký ministr obrany Lloyd Austin dal v průběhu prosince 2023 dohromady původně desetičlennou koalici, jejímž cílem je chránit námořní trasu přes Rudé moře.
  • Lodě plující v oblasti se opakovaně – od listopadu 2023 – stávaly terčem útoku jemenských šíitů – Húthíů. Jemenští povstalci své akce zdůvodnili válkou Izraele v Pásmu Gazy, která začala v reakci na teroristický útok palestinského hnutí Hamás na Izrael 7. října.
  • Kromě USA a Británie jsou členy koalice například Francie, Itálie, Kanada, Nizozemsko; arabské státy zastupuje Bahrajn. Ke koalici se pak přidala například i Austrálie.
  • 12. ledna 2024 koalice zaútočila na základny Húthíů pomocí stíhaček a válečných lodí.
Související témata:

Doporučované