Hlavní obsah

Indie čelí extrémnímu vedru. Teploty atakují 50 °C

Foto: Naveen Macro, Shutterstock.com

Město Džajpur v úterý uvedlo, že v důsledku úpalu zemřeli tři lidé. Ilustrační fotografie.

aktualizováno •

Indie se potýká s vysokými teplotami, největší jsou zaznamenány především na severozápadě země. Ve středu vydal meteorologický úřad pro některé části města Dillí výstrahu před silnou vlnou veder.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Indie se potýká s extrémně vysokými teplotami. Indický meteorologický úřad proto vydal pro některé části hlavního města Dillí výstrahu před silnou vlnou veder, informuje BBC. Tento týden byly ve více než 37 městech v zemi zaznamenány teploty vyšší než 45 °C, v některých částech severní a střední Indie překročily 50 °C.

V Dillí ve středu meteorologové naměřili rekordních 52,3 °C, avšak podle pozdějších zpráv se ukázalo, že naměřená teplota může být chybná. Nejspíše ji způsobila chyba přístroje, uvedla později ve středu tamní meteorologická služba.

Pro období léta je v Indii typické, že ho doprovázejí vysoké teploty a vlhko, meteorologický úřad však uvedl, že letos zemi pravděpodobně čekají delší a intenzivnější vlny horka. Informoval rovněž, že v květnu byla ve státech Rádžasthán a Gudžarát zaznamenána devět až dvanáct dní trvající vlna veder s teplotami mezi 45–50 °C. Vysoké teploty se podepisují na zdraví obyvatel, rádžasthánské město Džajpur například uvedlo, že jen v úterý zemřeli v důsledku úpalu tři lidé.

V červnu se maximální teploty pravděpodobně udrží nad normálem, uvedl šéf indického meteorologického úřadu Mrutyunjay Mohapatra a dodal, že v severozápadní Indii se očekává vlna veder po dobu čtyř až šesti dnů.

Indický meteorologický úřad rovněž předpověděl, že letošní monzunové období bude v zemi nadprůměrné. Monzun by měl podle předpovědi zasáhnout pobřeží jižního státu Kérala 31. května.

Seznam Zprávy vydaly zprávu o tom, že teploty překonaly 52,3 °C. Později se ukázalo, že tyto údaje mohou pocházet z poškozeného zařízení.

Doporučované