Hlavní obsah

Indický premiér žehlí vroubek v Kyjevě. Nabídl pomoc při dosažení míru

Foto: Volodymyr Zelenskyj/X.com

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a indický premiér Naréndra Módí v Kyjevě.

aktualizováno •

Naréndra Módí nedávno pobouřil Kyjev i Západ, když se objímal s Vladimirem Putinem. Jeho cesta do Kyjeva ale není jen snahou to napravit. Indie dlouhodobě buduje vztahy se všemi světovými aktéry a nabízí i pomoc s jednáním o míru.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Indický premiér Naréndra Módí v pátek zahájil návštěvu Ukrajiny. Podle indického ministerstva zahraničí je to „přelomová a historická“ cesta. Předseda indické vlády zemi navštívil vůbec poprvé od doby, co státy před více než 30 lety navázaly vztahy.

Nejdůležitějším tématem nemůže být nic jiného než válka na Ukrajině. Nové Dillí je ochotno poskytnout jakoukoliv podporu v cestě k dosažení míru, řekl před cestou tajemník indického ministerstva zahraničí Tanmaya Lal.

Diplomatická prohlášení mluví o obchodní, technologické nebo kulturní spolupráci nebo o podpisu „řady dokumentů“. Z tradičně přátelských prohlášení ani není patrné napětí, které se mezi Indií a Ukrajinou nedávno projevilo.

Naréndra Módí totiž začátkem července zavítal do Moskvy, bylo to v den, kdy Rusko podniklo jeden z krvavých útoků na Ukrajinu, a tak z Kyjeva zazněla také ostrá kritika indického premiéra. Návštěva v ruské metropoli byla navíc první od jeho znovuzvolení, čímž narušil nepsané pravidlo, kdy indický lídr nejdříve navštěvuje své jihoasijské sousedy, všiml si list The Washington Post.

V průběhu návštěvy si Putin a Módí vedle společného krmení koní a vřelých objetí slíbili prohloubení ekonomické i diplomatické spolupráce. Indie si mimo jiné zajistila zejména další dodávky zlevněné ruské ropy, která do země ve velkém proudí už od začátku války na Ukrajině, kdy Západ na surovinu uvalil sankce.

Mezinárodní ambice Indie

Premiér Naréndra Módí má v čím dál viditelnější snaze prosadit se na globální scéně poměrně volné ruce. Není až tak důležité, co říká, protože indickým voličům stačí vědět, že význam země roste, míní indolog Jiří Krejčík.

„Indie a Rusko kráčejí bok po boku a vlévají novou energii do globální prosperity. Jakákoli zmínka o Rusku připomene každému Indovi spojence, který s námi byl v dobrých i zlých časech jako důvěrný přítel Indie,“ hodnotil pak Módí přátelské setkání s Putinem.

Indičtí analytici oslovení agenturou Reuters se tak shodují, že Módí je v Kyjevě také proto, aby zmírnil škody způsobené návštěvou Moskvy. Ta totiž vyvolala nevoli nejen na Ukrajině, ale i na Západě.

Určitě je ale také výrazem dlouhodobé politiky Indie. Nejpočetnější světová demokracie totiž už léta na mezinárodní scéně balancuje a snaží se zavděčit všem stranám. Udržuje tak dobré vztahy téměř se všemi významnými světovými aktéry.

Například právě v souvislosti s válkou na Ukrajině se Módí pokouší oscilovat mezi znepřátelenými stranami a žonglovat s různými zájmy. V minulosti opakovaně naznačil, že by se Indie mohla stát jakýmsi mediátorem mezi zeměmi, který pomůže sjednat mír.

To Módí zopakoval i v pátek v Kyjevě. Podle něj je Indie připravená „učinit proaktivní příspěvky“ k zajištění míru. Řekl Zelenskému, že dialog musí začít bez zbytečných průtahů. Jednání o míru dlouhodobě v podstatě vylučuje Moskva, když trvá na dobytí části ukrajinského území, přičemž Kyjev trvá na zachování své územní celistvosti.

Módí podpořil suverenitu a územní celistvost Ukrajiny. Odmítl, že by jeho země byla neutrální, podle něj byla vždy na straně míru. Zelenskyj vzal Módího mimo jiné do památníku, který uctívá dětské oběti ruské agrese proti Ukrajině.

Vztahy s Ruskem

Rusko představuje pro Indii dlouholetého tradičního partnera. Vzájemné vztahy pak prosperují i na pozadí války. Hodnota rusko-indického obchodu dosáhla za poslední rok téměř 65 miliard dolarů, především zásluhou silné spolupráce v oblasti energetiky.

Indické nákupy ropy, které se od roku 2021 zvýšily téměř dvacetkrát, tak pomáhají udržet ruskou ekonomiku oslabenou vlivem mezinárodních sankcí. Nejlidnatější země pak zůstává na ruském dovozu zčásti závislá i v oblasti obrany. Zhruba 60 % jejího obranného vybavení pochází z Ruska.

Více o Módího návštěvě v Moskvě:

V posledních letech nicméně podíl ruských zbraní klesá. Zčásti proto, že Moskva nyní velkou část výroby potřebuje pro sebe, ale také proto, že Nové Dillí začalo rozšiřovat portfolio vlastních zdrojů. Módí se o to snažil zasadit také ve Varšavě, kam zavítal před Kyjevem, a dohodl se na obranné spolupráci.

Indie má s Ruskem také dlouhodobé politické a strategické vazby, které se datují do období studené války. Od té doby se její pozice změnila a nyní má jednu z nejrychleji rostoucích ekonomik na světě a v pozici nejlidnatější země světa už vystřídala Čínu. Pevné vazby s Ruskem si pragmaticky ponechává.

Vztah ale není bez trhlin. Partnerství mezi Moskvou a Novým Dillí se začalo komplikovat kvůli ruskému prohlubování vztahů s hlavním indickým rivalem – Čínou. Miliardové velmoci se totiž přou o více než tři a půl tisíce kilometrů dlouhou hraniční linii, která se táhne Himálajem.

Země s největším potenciálem na mírotvůrce

Jak již bylo zmíněno, v kontextu války na Ukrajině se Indie snaží prezentovat jako země schopná zprostředkovat mír. Podobně i další „neutrální země“, včetně například Jihoafrické republiky nebo Brazílie.

Analytik amerického think-tanku RAND Corporation Derek Grossman, citovaný agenturou AP, věří, že právě Indie má ze všech zemí, které na to aspirují, největší potenciál stát se mírotvůrcem a mostem mezi Západem a Východem. Především díky své nevyhraněnosti. Indická diplomacie ale musí udržovat obtížnou rovnováhu.

„Rusko je dlouhodobým tradičním spojencem a také Ukrajina má s Indií velmi přátelské vztahy. Zvládnout to je obtížný úkol, zejména proto, že Ukrajina získala silnou podporu Západu, s nímž má Indie také dobré vztahy,“ řekl v této souvislosti bývalý indický velvyslanec a významný pracovník think-tanku Gateway House Rajiv Bhatia pro německou stanici Deutsche Welle.

Podle něj se Nové Dillí neobává, že by návštěva Kyjeva mohla ohrozit vztahy Indie s Moskvou.

Naréndra Módí

Pro některé muž, co změnil Indii, pro jiné téměř posvátná mytická postava. V čele Indie s největší pravděpodobností na dalších pět let stane hinduistický nacionalista Naréndra Módí.

Dobré vztahy se Západem ilustruje právě zmíněná snaha Indie rozšiřovat plejádu svých dodavatelů vojenského vybavení. Stále častěji jej kupuje například z Francie nebo Spojených států a uzavírá s nimi také bezpečnostní dohody.

Spolu s USA, Austrálií a Japonskem uzavřela Indie neformální alianci nazvanou Čtyřstranný bezpečnostní dialog, jejímž cílem je strategická spolupráce v oblasti Tichého a Indického oceánu a která slouží v regionu jako protiváha rozpínající se Číně.

„Indie bude pravděpodobně nadále tou silou, která se snaží o co nejkorektnější vztahy se všemi stranami,“ uvedl před časem pro Seznam Zprávy indolog Jiří Krejčík z Filosofického ústavu Akademie věd s tím, že zůstává otázkou, jak dlouho bude taková pozice udržitelná.

Podle indologa z Ústavu asijských studií Univerzity Karlovy Martina Hříbka bude Indie na mezinárodním poli pokračovat v asertivní zahraniční politice a profilovat se jako zásadní mocnost reprezentující země především globálního Jihu. 

Analytik prestižního think-tanku Chatham House Chietigj Bajpaee zase tvrdí, že Indie aspirovala na to, stát se významnou světovou mocností dlouhodobě. To, že se jí skutečně stává, podle něj potvrdila na loňském summitu skupiny G20, kterému předsedala. Země si během něj vytyčila ambiciózní cíl –⁠ stát se hlasem zemí globálního Jihu a zastupovat rozvojové země, jejichž obavy často zůstávají nevyslyšeny.

Doporučované