Hlavní obsah

Húthíové zaútočili na několik britských lodí v Rudém a Středozemním moři

Foto: Aastels, Shutterstock.com

Húthíové tvrdí, že jejich útoky jsou zaměřeny na lodě napojené na Izrael, Spojené státy nebo Velkou Británii (ilustrační snímek).

Jemenští povstalci Húthíové přiznali raketové útoky na britské loďstvo. V pátek večer to oznámil jejich vojenský mluvčí Yahya Saree. Podle něj skupina zasáhla čtyři lodě v Rudém a Středozemním moři. Britové potvrdili jeden zásah.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Úřady podle televizní stanice Euronews potvrdily, že se jedna loď v Rudém moři stala terčem opakovaných raketových útoků jemenských povstalců. Húthíjský vojenský mluvčí, brig. gen. Yahya Saree, v pátek pozdě večer řekl, že skupina provedla čtyři útoky na lodě v Rudém a Středozemním moři. Náboženští ozbrojenci jsou ale známí tím, že svá tvrzení zveličují.

Britské vojenské centrum United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) potvrdilo, že jedna loď plula těsně u pobřeží vzbouřeneckého přístavního města Hodeida v Jemenu, když poblíž lodi přistálo pět střel. Vzápětí dodalo, že nevznikly žádné škody, loď ale neidentifikovalo.

Ve čtvrtek ohlásila útok jiná loď plující Rudým mořem. Ta na rozdíl od předešlé zasažená byla. Loď plula u pobřeží přístavního města Hodeida, kde vydala rádiové hlášení, že byla zasažena. Informaci jako první zprostředkovala soukromá bezpečnostní firma Ambrey. Na útok podle firmy zareagovalo válečné plavidlo v oblasti.

Britské vojenské centrum UKMTO ofenzivu později potvrdilo. „Povaha útoku je uváděna jako improvizované vodní výbušné zařízení,“ konstatovalo UKMTO. „Plavidlo i s posádkou jsou v bezpečí a loď pokračuje do dalšího přístavu,“ dodalo.

UKMTO žádné další podrobnosti neposkytlo, Sarree ale v předem nahrané zprávě, která byla zveřejněna ve čtvrtek večer, uvedl, že húthíjští povstalci při útoku použili bezpilotní člun. Loď identifikoval jako Seajoy plující pod maltskou vlajkou.

Kdo jsou Húthíové

  • Húthíové, nebo také Ansar Alláh (Zastánci Alláha), jsou náboženští obrozenci usazení v severním Jemenu.
  • Húthíové vyznávají šíitský islám, který je příbuzný s tím, jenž se praktikuje v Íránu.
  • Jako jedna z válčících stran v dlouholetém konfliktu ovládli hlavní město Saná'a a většinu severu země, kde žije asi 70 procent obyvatel Jemenu. Na územích, která ovládají, zlikvidovali opozici, lidskoprávní organizace je viní z věznění aktivistů a novinářů. OSN pak z válečných zločinů a využívání dětských vojáků.
  • V roce 2000, během druhé palestinské intifády, pronesl vůdce skupiny heslo, které dosud Húthíové skandují na svých demonstracích: „Bůh je velký, smrt Americe, smrt Izraeli, proklínejte Židy, vítězství islámu.“
Foto: BBC/Sana`a Center for Strategic Studies/Congress Research Service, Seznam Zprávy

Rozdělený Jemen.

Jemenští povstalci už pomocí raket a dronů zaútočili na více než 60 plavidel, což mělo za následek smrt čtyř námořníků. Od listopadu navíc potopili dvě lodě a jedné se zmocnili. Letecká úderná kampaň vedená Spojenými státy se na húthíjské náboženské ozbrojence od ledna zaměřuje, přičemž podle povstalců série amerických úderů z 30. května zabila nejméně 16 lidí a 42 dalších zranila.

Húthíové tvrdí, že jejich útoky jsou zaměřeny na lodě napojené na Izrael, Spojené státy nebo Velkou Británii. Mnohé z napadených lodí však mají malou nebo žádnou spojitost s válkou mezi Izraelem a Hamásem, včetně některých směřujících do Íránu. Celosvětová lodní doprava tak byla značně narušena tím, že většina lodí, které by jinak použily Suezský průplav v Egyptě, je nucena vydat se na mnohem delší trasu kolem Afriky.

Související témata:

Doporučované