Hlavní obsah

Hurikán Beryl zesílil, Texas varuje před „smrtící bouří“

Foto: Ralph Gonsalves/Facebook

Následky hurikánu Beryl na ostrově Union. Ilustrační fotografie.

Minulý týden zabil hurikán Beryl v Karibiku nejméně 11 lidí. Nyní se blíží k texaskému pobřeží. Varování před řáděním hurikánu platí pro 120 okresů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hurikán Beryl, který se v neděli přiblížil k texaskému pobřeží, zesílil. Tamní ropné přístavy se proto zavřely, došlo i ke zrušení letů. Ohrožené obce zároveň dostaly varování, že bouře bude smrtelně nebezpečná. S odkazem na americké Národní centrum pro hurikány (NHC) o tom informuje agentura Reuters.

Beryl, který minulý týden rychle zesílil na pátý, nejvyšší stupeň, se v posledních dnech přehnal přes Jamajku, Grenadu a ostrovní stát Svatý Vincent a Grenadiny, kde vyvracel budovy i elektrické vedení a zabil nejméně 11 lidí. Po ničivém řádění v  Karibiku bouře zeslábla, když ale překročila teplé vody Mexického zálivu, zesílila na hurikán první kategorie.

V době, kdy v pondělí dosáhne pevniny poblíž Houstonu, by mohla být bouří kategorie 2. „Před dopadem na texaské pobřeží se očekává další zesílení,“ uvedlo NHC ve svém nejnovějším doporučení.

Úřadující texaský guvernér Dan Patrick v neděli vyhlásil 120 okresů za oblasti ohrožené katastrofou a varoval, že hurikán „bude smrtící bouří pro lidi, kteří se nacházejí přímo v její dráze“. Tamní školy proto oznámily, že se kvůli bouřím uzavřou. Letecké společnosti zase zrušily stovky letů a úřady nařídily evakuaci několika plážových měst.

Agentura Reuters také připomíná, že uzavření hlavních přístavů pro přepravu ropy v okolí Corpus Christi, Galvestonu a Houstonu před bouří by mohlo narušit vývoz ropy a dodávky ropy do rafinerií.

Doporučované