Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Konspirátoři mají ve válce žně, bláznivé teorie se šíří internetem

Foto: Profimedia.cz

Internetem se šíří nespočet dezinformací. Sdílejí je často ti, kteří dřív uvěřili nepravdám o koronavirové pandemii.

Francouzský raper Booba se od konce února soustředí na sociálních sítích na nové téma: válku, již na Ukrajině rozpoutalo Rusko. Zpěvák, jehož na internetu sledují miliony fanoušků, viní z rozpoutání války Západ.

Článek

V posledních dvou letech se na sociálních sítích slavného francouzského rapera Booby kupily dezinformační příspěvky o koronavirové pandemii. Se začátkem krvavé ruské invaze na Ukrajině začal raper přidávat prorusky orientované příspěvky – publikum má dost široké, jen na Twitteru interpreta sleduje přes 5,3 milionu lidí.

Booba, vlastním jménem Élie Yaffa, své sledující v jednom příspěvku například vyzývá k tomu, aby „dávali pozor“ – a přikládá k výzvě nasdílené video. Jeho autor poukazuje na „hříchy Západu“, tedy na to, co ruský prezident Vladimir Putin na rozdíl od západních států „neudělal“. Od „zničení“ Sýrie přes Irák až po Afriku.

Raper také ukončil spolupráci s německou značkou Puma poté, co se stáhla v reakci na invazi na Ukrajině z ruského trhu.

Případ francouzského rappera je jen dalším z mnoha podobných. Opět se potvrzuje, že řada lidí z Evropy a Západu obecně přeskočila z vlny konspiračních teorií o covidu-19 rovnou na tu, jež šíří dezinformace o válce na Ukrajině – obvykle z pohledu Moskvy, píše server Politico. Pro konspirátory s on-line publikem jde nakonec podle média o přirozený přesun, pokud si chtějí sledující udržet.

Biologické zbraně Západu i sexuální násilníci na Ukrajině

Konspirační skupiny na Facebooku, jež mají i desítky tisíc členů a dosud byly zaměřené zejména na covid-19, teď z rozpoutání války viní Západ. Zmiňované kanály na Telegramu, který je jednou z posledních platforem dostupných i v Rusku, šíří fotografie ukrajinských obětí s tvrzením, že jde o fake news, tedy že jsou nepravdivé. Stránky spojené s hnutím QAnon zase tvrdí, že Rusko vtrhlo na Ukrajinu, aby ji zbavilo násilníků, kteří sexuálně zneužívají děti.

„Konspirační scéna je takovou prázdnou skořápkou, která se shlukuje s tím, jak se vyvíjejí události. Ať už jde o vakcíny nebo roušky, vždycky se objeví něco, co vyprovokuje lehce zmanipulovatelné jedince, kteří nevěří tradičním informacím,“ uvedla Pauline Talagrandová, jež v agentuře AFP dohlíží na fact-checking, tedy ověřování pravdivosti různých tvrzení.

Telegramová skupina v Německu s 200 tisíci odběrateli například šíří ruská tvrzení o tom, že mají Američané na Ukrajině tajné laboratoře, kde vyvíjí biologickou zbraň. Což je mimochodem jedna z účinných kliček: nevyvrátit utrpení jednotlivců, ale zasadit jej do širšího rámce, kterým je v tomto případě spiknutí Ameriky, potažmo Západu.

Po stejné dezinformaci skočilo i hnutí QAnon a někteří příznivci amerického exprezidenta Donalda Trumpa. A to i přes odmítnutí ze strany nezávislých vědců, ukrajinských lídrů, úřadů i Bílého domu a Pentagonu. Jak píše zpravodajský server al-Džazíra, stejně jako ostatní fungující dezinformace i na této je zrnko pravdy. Na Ukrajině existují laboratoře, které získaly americkou finanční podporu, jen jsou vlastněné a spravované Ukrajinci a jejich výzkum není tajemstvím.

Podle Grahama Brookieho z thinktanku The Atlantic Council není šíření prokremelských narativů ohledně války vyloženě o Rusku: „Jde o to, jaký skepticismus chovají (lidé, jež je šíří) vůči svým vlastním vládám. Pozornost celého světa se teď soustředí na ruskou invazi. Je přirozené, že se Ukrajina stane hlavním tématem i v konspiračních skupinách.“

Doporučované