Hlavní obsah

Horší než náměsíčnost. Přejídání ve spánku je náročné na léčbu, říká vědec

Foto: Shutterstock.com

Porucha příjmu potravy ve spánku je častější u žen. Ilustrační fotografie.

Důsledkem poruchy příjmu potravy ve spánku (SRED), což je druh abnormálního nebo neobvyklého chování během spánku, může být přibývání na váze.

Článek

Americký web CNN popsal příběh Jill, která byla na střední škole, když začala jíst ze spaní. Přestože si noc co noc nosila jídlo do postele, neměla až do rána ani ponětí o tom, co udělala.

Porucha příjmu potravy ve spánku (SRED) se vyjímá zejména nutkavou a nevědomou chutí k jídlu, která vede k nočnímu přejídání. Osoby s SRED konzumují velké množství jídla, často nezdravého, ve stavu částečné bdělosti, aniž by si na tuto událost vzpomněly. Porucha se častěji vyskytuje u žen, pravděpodobně v důsledku společenského tlaku týkajícího se diet a obrazu těla.

„Probouzela jsem se s nádobami nebo obaly od celé krabice sušenek nebo krekrů na posteli nebo u postele,“ popsala Jill, které je nyní 62 let. Vzhledem ke stigmatizaci a nepochopení spánkového stravování CNN souhlasila, že nebude používat její příjmení.

SRED může mít závažný dopad na zdraví a každodenní fungování člověka. Kombinace narušeného spánku a špatné výživy vede k různým problémům, včetně přibývání na váze, únavy a metabolických poruch, jako je cukrovka a hypertenze. Jedinci se ráno často cítí mizerně a porucha ovlivňuje celkovou kvalitu jejich života.

„Ve smíšeném stavu spánku a bdění, který představuje spánkové stravování, přebírá vládu prastarý mozek, který vyhledává potraviny, jež by mohly naplnit potřebu těla po uspokojení,“ řekl CNN Carlos Schenck, profesor a vedoucí pracovník psychiatrie v Hennepin County Medical Center na Minnesotské univerzitě.

„Potraviny, jako jsou sladkosti, sušenky, koláče, koblihy, chipsy a krekry, jsou během spánkového stravování preferovanou volbou,“ dodal.

Ze všech parasomnií, tedy různých nepřirozených stavů, které doprovázejí spánek, nebo jsou na něj vázány, je spánkové přejídání nejnáročnější na léčbu, s úspěšností pouhých dvou třetin, vysvětlil Schenck. Pro srovnání, u pacientů s náměsíčností nebo nočními můrami je úspěšnost léčby více než 75 procent.

Vzhledem k vzácnosti a složitosti SRED se jedinci často setkávají s nepochopením a nesprávnou diagnózou. „Spousta lidí si myslí, že tento stav znamená: ‚Aha, vstaneš, dáš si svačinu a pak se vrátíš do postele.‘ Tak to ale není. Je to úplně jiné,“ řekla Jill o svém nevědomém nočním chování. „Dokážu sníst celý balíček sušenek, pak zase vstanu a dám si čtyři misky cereálií, pak zase vstanu a dám si celou krabici grahamových sušenek. A vždycky je to nějaké nezdravé jídlo,“ dodala.

Související témata:
Syndrom nočního přejídání (NES)

Doporučované