Hlavní obsah

Hlavním cílem Moskvy na Ukrajině je dobýt Donbas, řekl Putin

Foto: kremlin.ru

Ruský prezident Vladimir Putin.

Vladimir Putin také oznámil, že je připraven na rozhovory s Ukrajinou, ačkoli předtím myšlenku takových jednání odmítal.

Článek

Prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že hlavním cílem Moskvy na Ukrajině je dobýt Donbas a že ruská armáda po nečekaném vpádu „postupně“ vytlačuje kyjevské síly z Kurské oblasti. Informovala o tom agentura AFP.

Putin také v projevu prohlásil, že kurská ofenziva Kyjeva nedokázala postup Moskvy na východní Ukrajině zastavit. „Cílem nepřítele (v Kursku) bylo donutit nás ke starostem, shonu, odklonu vojsk a zastavení naší ofenzivy v klíčových oblastech, zejména v Donbasu, jehož osvobození je naším hlavním primárním cílem,“ řekl Putin na fóru ve Vladivostoku.

Putin tvrdil, že Moskva začíná vytlačovat ukrajinské síly z pohraniční oblasti, kde se drží v některých městech a vesnicích. „Naše ozbrojené síly stabilizovaly situaci a začaly postupně vytlačovat nepřítele z našeho území,“ řekl.

Ruský prezident zároveň uvedl, že jako základ pro jednání s Ukrajinou by mohla sloužit předběžná dohoda, které dosáhli ruští a ukrajinští vyjednavači v prvních týdnech války na jednáních v Istanbulu. Jako prostředníci by podle něj mohly působit Čína, Indie a Brazílie.

Putinovy komentáře přicházejí v době, kdy moskevské síly v Donbasu postupují na západ, napsala agentura AFP. Ruská armáda ve čtvrtek také ohlásila dobytí východoukrajinské vesnice Zavitne v Doněcké oblasti. Už ve středu Rusko oznámilo, že ovládlo východoukrajinské obce Karlivka a Prečystivka.

Ukrajina se mezitím stále vzpamatovává ze zřejmě nejhoršího letošního ruského útoku, který si v úterý v Poltavě vyžádal nejméně 50 mrtvých a přes 271 raněných. Nejméně sedm mrtvých včetně tří dětí a 47 zraněných si v noci na středu také vyžádaly ruské útoky na západoukrajinský Lvov.

Doporučované