Hlavní obsah

Hlavní podezřelý v kauze Nord Stream údajně uprchl z Polska na Ukrajinu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Německé úřady byly zřejmě blízko dopadení jednoho ze sabotérů plynovodu Nord Stream. V květnu 2024 podezřelý Ukrajinec Volodymyr S. navštívil Berlín. Zadržen ale nebyl, německé úřady vydaly zatykač až později.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zničené plynové potrubí leží na dně Baltského moře už téměř dva roky a od té doby se agenti německé státní bezpečnosti snaží zjistit, kdo za útokem stojí. Informace nizozemské vojenské rozvědky je podle zjištění německého deníku ZDF a webu Spiegel dovedly k patnáctimetrové plachetnici Andromedě. Odtud potápěčské komando podle teze federálních prokurátorů připevnilo k podvodním trubkám výbušná zařízení a odpálilo je.

Vyšetřovatelé skutečně na palubě pronajaté jachty našli i zbytky DNA a také stopy výbušnin. Na začátku roku jako podezřelého člena sabotážní posádky identifikovali potápěče Volodymyra S. Podle lidí obeznámených s vyšetřováním bylo průlomu dosaženo na začátku roku 2024 díky fotografii z rychlostní kamery a několika svědkům.

Téměř o pět měsíců později, 26. května, hlavní podezřelý navštívil Berlín. Bezpečnostní orgány ale nezasáhly. S rodinou se zastavil u ženy, která Volodymyra S. poznala na fotografii, kterou jí ukázali reportéři ZDF a Spiegelu.

Přestože měly úřady ukrajinského potápěče v hledáčku již od začátku roku, soudní dvůr na něj vydal zatykač až na začátku června. Němečtí vyšetřovatelé poté zjistili, že ukrajinský potápěč s rodinou žije na předměstí polského hlavního města. Dne 21. června na něj vydali evropský zatykač.

Někteří lidé zapojení do případu v Berlíně jsou ale přesvědčeni, že Varšava měla hledaného muže varovat. Podle informací ZDF a Spiegelu chtěla rodina podezřelého opět odjet na dovolenou do Dánska, manželka Volodymyra S. si měla 26. června rezervovat byt v kodaňské čtvrti Byggen Syd. Cesta byla naplánována na srpen. Dne 28. června však rezervaci zrušila –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ přesně týden poté, co Němci poslali do Polska zatykač.

6. července se hledaný muž dal na útěk a překročil hranici u Korczowa na svou rodnou Ukrajinu. Jak tvrdí weby ZDF a Spiegel, údajně použil vozidlo s diplomatickou poznávací značkou, které mělo patřit ukrajinskému velvyslanectví ve Varšavě. Po útěku z Polska je otázkou, zda se německým vyšetřovatelům vůbec podaří Volodymyra S., hlavního podezřelého v kauze Nord Stream, dopadnout, píše ZDF.

Doporučované