Hlavní obsah

Hlas-SD povede po Pellegrinim Šutaj Eštok

Foto: FB/Matúš Šutaj Eštok

Matúš Šutaj Eštok, ministr vnitra Slovenské republiky a nově také předseda vládní strany Hlas-SD.

Novým předsedou slovenské vládní strany Hlas-SD je její dosavadní generální manažer a ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok. Ve funkci nahradí Petera Pellegriniho, který za dva týdny nastoupí do prezidentského úřadu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Slovenskou vládní stranu Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) povede po zvoleném prezidentovi země Peteru Pellegrinim podle očekávání její dosavadní generální manažer a ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok. Rozhodl o tom v sobotu sněm strany, na kterém Pellegrini oficiálně rezignoval na funkci jejího předsedy. Šutaj Eštok byl jediným kandidátem na nového šéfa Hlasu-SD, získal 750 ze 795 platných hlasů delegátů.

Sedmatřicetiletý Šutaj Eštok je nejmladším členem vlády a podle slovenských médií je dlouhodobě jedním z nejbližších spolupracovníků Pellegriniho. Slovenský tisk uvedl, že na rozdíl od Pellegriniho vystupuje Šutaj Eštok agresivněji a je zástupcem radikálnějšího křídla strany. Jeho zvolení do čela Hlasu-SD minulý týden doporučilo předsednictvo této druhé nejsilnější vládní strany.

Po atentátu na premiéra Fica z poloviny května Šutaj Eštok kritizoval opoziční hnutí Slovensko za výzvu jeho předsedy a expremiéra Igora Matoviče, aby kvůli postřelení ministerského předsedy rezignoval na funkci ministra vnitra. Šutaj Eštok v reakci označil Matovičovo hnutí za extremistickou skupinu.

„Naše cesty se rozcházejí, protože nám tak velí tradice. Nikdy nepřestanu být sociálním demokratem, to je mé hodnotové ukotvení,“ řekl v projevu Pellegrini. Dodal, že bude mít pozastaveno členství v Hlasu-SD, byť slovenské zákony umožňují hlavě státu být členem i předsedou politické strany. Dosluhující slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se po zvolení do této vrcholné politické funkce v roce 2019 vzdala členství v tehdy neparlamentním hnutí Progresivní Slovensko (PS), které je v současnosti nejsilnější opoziční stranou.

Hlas-SD vznikl v roce 2020 poté, co Pellegrini a dalších deset poslanců parlamentu včetně Šutaje Eštoka opustili tehdy opoziční Směr-SD. Pellegrini se pak stal šéfem Hlasu-SD. Tato strana se po svém založení dostala do čela žebříčku popularity politických formací v zemi, později ale začala ztrácet a v loňských předčasných parlamentních volbách skončila na třetím místě se ziskem 14,7 procenta hlasů. Volby vyhrál Směr-SD a Fico se následně stal počtvrté ministerským předsedou; na druhém místě skončilo PS.

Doporučované