Hlavní obsah

Hizballáh uvedl, že provedl útok na tři obce v severním Izraeli

Foto: Shutterstock.com

Bojovníci libanonského šíitského hnutí Hizballáh, ilustrační fotografie.

Hnutí Hizballáh uvedlo, že v reakci na čtvrteční izraelský útok na jih Libanonu zaútočilo na tři izraelské obce. Zda jsou nějaké škody či zranění, není v tuto chvíli jasné.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Libanonské šíitské hnutí Hizballáh v pátek uvedlo, že poprvé provedlo útok na izraelské obce Abirim, Neve Ziv a Manot, píše agentura Reuters. Podle Hizballáhu byl úder odpovědí na čtvrteční izraelský úder, při kterém zahynul vysoce postavený velitel v elitní jednotce skupiny.

Zda si útok Hizballáhu, který je podporovaný Íránem, vyžádal škody či zraněné, není v tuto chvíli jasné. Skupina uvedla, že její úder byl reakcí na čtvrteční izraelský útok na jih Libanonu. Při tomto útoku byl podle zdravotnických a bezpečnostních zdrojů zabit Habíb Mátuk, polní velitel elitních jednotek Hizballáhu Radván.

Bezprostředně po vypuknutí války v Pásmu Gazy, kterou loni 7. října vyprovokoval bezprecedentní útok teroristického hnutí Hamás na jižní Izrael, začal Hizballáh údajně na podporu Palestinců v Gaze ostřelovat prakticky denně území severního Izraele. Izraelské letectvo pravidelně na útoky odpovídá údery na pozice a členy Hizballáhu zejména na jihu Libanonu, ale někdy i hluboko v jeho vnitrozemí.

Přeshraniční střety mezi Hizballáhem a izraelskou armádou si podle údajů agentury AFP v Libanonu vyžádaly na 500 mrtvých, většinou z řad ozbrojených členů hnutí, ale také více než 100 civilistů. Na izraelské straně přišlo o život 17 vojáků a 13 civilistů. Na obou stranách hranice se ze svých domovů musely evakuovat desetitisíce obyvatel a míra destrukce v libanonských pohraničních městech a vesnicích je nejvyšší od izraelsko-libanonské války z roku 2006.

Doporučované