Hlavní obsah

Hizballáh přišel už o polovinu arzenálu

Foto: mohammad kassir, Shutterstock.com

Členové libanonského militantního hnutí Hizballáh.

Před současnou eskalací odborníci odhadovali, že Hizballáh má až 200 tisíc raket. Izrael ale už velkou část jeho zásob zřejmě zničil.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Izraelským ozbrojeným silám se podařilo v Libanonu zničit přibližně polovinu raket a střel, které Hizballáh nashromáždil za více než tři desetiletí, informuje americký deník The New York Times s odkazem na své zdroje v izraelské a americké vládě. Přesto je podle izraelských představitelů arzenál libanonského militantního hnutí nadále ohromný.

Podle nich zůstává Libanon posetý zbraněmi Hizballáhu. Své zásoby údajně rozprostřel po celé zemi, od loňského října je používá k ostřelování především severního Izraele.

Ostatně snaha odstranit hrozbu ze strany Hizballáhu je důvodem aktuálního vstupu izraelských vojáků na území Libanonu. Izraelské jednotky mají v plánu zničit raketové sklady a odpalovací zařízení Hizballáhu.

Navzdory útoku je ale Hizballáh zčásti stále akceschopný. Ve středu podle Izraele vypálil na sever židovského státu asi stovku raket, z nichž zhruba deset mířilo na oblast západní části Galileje a okolí města Haify. Nejsou hlášena žádná zranění, útok způsobil materiální škody.

Hizballáh dlouhodobě z velké části spoléhá na dodávky zbraní z Íránu. Analytici z amerického think-tanku Centrum pro strategická a mezinárodní studia (CSIS) letos v březnu počet střel v arzenálu Hizballáhu odhadli na 120 až 200 tisíc. CSIS odhadl počet raket s nejvyšším doletem Scud na deset až 50. Raket Fateh zhruba na 400. Většinu výzbroje Hizballáhu ale tvoří malé, přenosné a neřízené dělostřelecké rakety.

Foto: Seznam Zprávy

Možnosti vzdušného arzenálu Hizballáhu.

Hizballáh je jedním z blízkých spojenců Íránu a od loňského října útočí zejména na severní Izrael, aby dal najevo solidaritu s palestinskou teroristickou organizací Hamás, kterou se Izrael snaží zničit ve válce v Pásmu Gazy. Útok na palestinské území byl zase reakcí židovského státu na teroristický útok Hamásu z loňského 7. října.

Kvůli útokům Hizballáhu Izrael vysídlil část území u hranice s Libanonem. Mimo své domovy žije asi 60 tisíc Izraelců.

Hizballáh

Jakými vojenskými kapacitami disponuje Hizballáh?

Jak si Hizballáh udržuje v Libanonu politický i společenský vliv?

Kdo další patří do íránské osy odporu, která se rozprostírá na celém Blízkém východě?

Doporučované