Hlavní obsah

Hizballáh poprvé odpálil z Libanonu na sever Izraele střely typu Falak 2

Foto: Shutterstock.com

Hizballáh. Ilustrační foto.

Při dřívějším izraelském vzdušném úderu na jihu Libanonu dnes zemřeli dva lidé. Hizballáh uvedl, že jeho bojovníci v odvetě odpálili rakety na vesnici Malkija v severním Izraeli.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Příslušníci libanonského hnutí Hizballáh v sobtou odpálili směrem na území severního Izraele rakety typu Falak 2. S odvoláním na toto ozbrojené hnutí o tom informovala agentura Reuters. Podle jejího zdroje z bezpečnostních kruhů použil Hizballáh v konfliktu na libanonsko-izraelské hranici tento typ střel poprvé.

Při dřívějším izraelském vzdušném úderu na jihu Libanonu v sobotu zemřeli dva lidé, uvedla libanonská státní tisková agentura NNA.

Izraelská armáda ve svém prohlášení uvedla, že vojáci v oblasti obce Ajtarún v libanonském pohraničí identifikovali bojovníka Hizballáhu a izraelské letectvo krátce poté na tuto osobu navedlo vzdušný úder. Agentura NNA uvedla, že izraelské síly vypálily dvě rakety na kavárnu na čerpací stanici, což způsobilo na tomto objektu i v jeho okolí značné škody.

Hizballáh uvedl, že jeho bojovníci v odvetě odpálili rakety na vesnici Malkija v severním Izraeli. Ta leží vzdušnou čarou jen asi čtyři kilometry od Ajtarúnu. Později hnutí oznámilo, že odpálilo salvu neřízených střel Falak 2 směrem na vojenské velitelství v severním Izraeli. Podle zdroje Reuters Hizballáh při svých přeshraničních útocích až dosud používal střely tohoto dělostřeleckého raketového systému pouze předchozí generace, a to Falak 1.

Současný konflikt na izraelsko-libanonské hranici, který se rozhořel spolu s válkou mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás v Pásmu Gazy a dosud se omezuje na přeshraniční vzdušné údery, se v posledních dnech ještě vyostřuje. To podle Reuters vzbuzuje obavy, že by mezi oběma těžce vyzbrojenými znepřátelenými stranami mohlo dojít k otevřené válce.

Šíitské hnutí Hizballáh dlouhodobě podporuje a vyzbrojuje Írán, který je úhlavním nepřítelem Izraele. Kvůli situaci v oblasti, která je nejvypjatější od války z roku 2006, byly na obou stranách hranice nuceny opustit své domovy desetitisíce lidí.

Doporučované