Hlavní obsah

„To si nezasloužím.“ Voják poslal Bidenovi po Zelenském dárek z fronty

Ukrajinský prezident v Oválné pracovně poděkoval Bidenovi, Kongresu i obyčejným Američanům za jejich pomoc Ukrajině.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Vůbec poprvé od začátku ruské agrese vyjíždí ukrajinský prezident mimo svou vlast. Ve Washingtonu se dočkal příslibu nové vojenské pomoci.

Článek

Washington se dočkal vzácného hosta. Ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, kterého během krátké návštěvy USA čeká schůzka s prezidentem Joem Bidenem. Z Bílého domu se přesune na Capitol Hill, kde sídlí vláda USA, Senát i Sněmovna reprezentantů.

Zatímco komentátoři rozebírají, jaká historická chvíle se bude psát a s jakými sliby se Zelenskyj bude vracet do Kyjeva, sám prezident cíle své cesty popsal na twitteru takto: „Jsem na cestě do Spojených států, abych posílil odolnost a obranné schopnosti Ukrajiny. S prezidentem Spojených států budu jednat o spolupráci mezi Ukrajinou a USA. Vystoupím před Kongresem a zúčastním se bilaterálních jednání.“

Ukrajinský prezident dorazil na jednání do Bílého domu, kde ho Biden přivítal společně s manželkou. „Je mi ctí stát po vašem boku ve společné obraně proti kruté, kruté válce,“ řekl Biden Zelenskému v Oválné pracovně před probíhajícím jednáním mezi čtyřma očima.

Ukrajinci a jejich nyní už přes tři stovky dní trvající odpor vůči ruské agresi jsou podle amerického prezidenta inspirací. „V první řadě vám děkuji,“ řekl ukrajinský prezident svému americkému protějšku. „Je pro mě velkou ctí, že tady mohu být,“ dodal a za podporu také „od srdce“ poděkoval obyčejným Američanům.

Zelenskyj při příležitosti setkání také předal americkému prezidentovi medaili, kterou mu z fronty spolu s osobním dopisem poslal jeden z ukrajinských bojovníků. Podotkl k tomu, že jej „statečný voják“ požádal, aby vyznamenání předal „statečnému prezidentovi“. „Nezasloužím si to, ale velmi si toho cením,“ reagoval Biden.

„Nikdy nezůstanete sami“

Po setkání s ukrajinským prezidentem Biden na tiskové konferenci zopakoval, že Spojené státy budou Ukrajinu podporovat tak dlouho, jak to bude potřeba. „Nikdy nezůstanete sami,“ slíbil Biden. Obvinil Moskvu z eskalace brutálních útoků a řekl, že využívá zimu jako zbraň. Ocenil sílu Ukrajinců, kteří se invazi brání.

„Nikdy jsem neviděl, že by NATO a Evropská unie byly v nějaké otázce jednotnější, a nevidím žádné známky změny. Všichni víme, co je v sázce, samotná myšlenka suverenity. Putin si myslel, že oslabí NATO, místo toho ho posílil. Vytvořil jednotnější Evropu,“ řekl Biden.

Zelenskyj řekl, že zejména v posledních 30 dnech války se podle něj Ukrajina a USA staly „skutečnými partnery a spojenci“. Státníci během dvouhodinového setkání hovořili o výhledech na příští rok, dalších sankcích i těžké zimě, která Ukrajinu čeká kvůli ruským útokům na kritickou infrastrukturu.

„Jsem dnes ve Washingtonu, abych poděkoval americkému lidu, prezidentu a Kongresu za tolik potřebnou pomoc. A rovněž abychom pokračovali ve spolupráci a přiblížili se tak k vítězství,“ napsal Zelenskyj po přistání ve Spojených státech. „Příští rok musíme navrátit ukrajinskou vlajku a svobodu celé naší zemi, všemu našemu lidu,“ dodal ukrajinský prezident.

Je to vůbec poprvé, co od začátku války Zelenskyj opustil ukrajinskou půdu – ač mu to Američané nabízeli hned v prvních hodinách. Jeho odmítnutí evakuace z města, na které cílily ruské raketomety („Potřebuji munici, ne odvoz“), se stalo jedním z nejsilnějších politických prohlášení posledních desetiletí. Pozvedlo morálku a odvahu obránců země a Zelenskyj se právě tehdy stal nezpochybnitelným vůdcem národa.

Od té doby ukrajinský prezident přijímá své politické partnery ze zahraničí výhradně na domácí půdě. Schůzky s politiky se odehrávají (až na výjimky) v Kyjevě, on sám pak pravidelně vyjíždí za vojáky do frontových linií. Plus: K jednání se zástupci mezinárodní scény Zelenskyj pochopitelně užívá nejčastěji telefonáty a videokonference z kanceláře v Kyjevě.

Právě proto je fakt, že tentokrát sedl do letadla a vydal se do Washingtonu, významný. Analytici se shodují, že jde o jasný signál důležitosti vztahů Ukrajiny se Spojenými státy. USA hrají hlavní roli při poskytování vojenské podpory.

Systém Patriot

Spojené státy vyšlou systém protivzdušné obrany Patriot na Ukrajinu. Šlo by o první systém dlouhého dosahu, který na Ukrajinu ze Západu poputuje. Přečtěte si, v čem jsou jeho výhody a nevýhody.

Největší zahraniční podporovatel Ukrajiny

Bílý dům na brífinku před návštěvou Zelenského potvrdil nový balíček pomoci pro Ukrajinu ve výši téměř dvou miliard dolarů. Bude zahrnovat zbraně ze zásob Pentagonu v hodnotě přibližně jedné miliardy dolarů a finanční prostředky ve výši 800 milionů dolarů z Iniciativy na podporu bezpečnosti Ukrajiny (USAI).

„Návštěva zdůrazní pevný závazek Spojených států podporovat Ukrajinu tak dlouho, jak to bude nutné, včetně poskytování ekonomické, humanitární a vojenské pomoci,“ uvedla v prohlášení tisková mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová.

Kromě toho vojenská pomoc Ukrajině zahrnuje podle amerických médií nový raketový systém Patriot, který pomůže Ukrajině chránit její infrastrukturu před ruskými útoky.

Ukrajinští představitelé již dlouho apelují na to, aby Západ poskytl výkonnější systémy protivzdušné obrany.

Systém by Kyjevu pomohl lépe čelit brutálním raketovým útokům na rozvody elektřiny i vody, které Moskva podniká ve snaze využít zimy ke zlomení vůle ukrajinských civilistů.

USA jsou největším zahraničním podporovatelem Ukrajiny. Od začátku ruské invaze vyčlenily na zbraně a další vybavení pro Kyjev téměř 18 miliard dolarů (přes 415 miliard korun). Zelenskyj uvedl, že obrana měsíčně Ukrajinu stojí okolo pěti miliard dolarů.

Bílý dům oficiálně pozval prezidenta Zelenského minulou středu, 14. prosince. Prezidenti obou zemí spolu o tom ale telefonicky jednali už o tři dny dříve.

Historicky významná návštěva

Podle amerického webu CNN je Zelenského návštěva USA ohromně významná. Je jednoznačným projevem podpory USA a Západu v boji proti režimu ruského vůdce Vladimira Putina.

Zelenského příjezd také připomene podobnou cestu britského premiéra Winstona Churchilla, který do Washingtonu přijel před 81 lety, několik dní po japonském útoku na Pearl Harbor.

„Tato vánoční návštěva upevnila spojenectví, které vyhrálo druhou světovou válku a vybudovalo poválečný demokratický svět,“ napsal pro CNN analytik Stephen Collinson. Podle CNN cesta také zdůrazní „historickou roli prezidenta Joea Bidena při oživování západní Aliance, která čelí novému expanzionismu Moskvy“.

Zelenského předvánoční cesta je podle Collinsona zatím největším PR počinem mediálně zdatného komediálního herce, který se stal prezidentem.

Do Washingtonu ukrajinský prezident zamířil poté, co bez ohlášení navštívil frontové město Bachmut, kde ukrajinské a ruské síly svádějí několikaměsíční urputnou bitvu. Setkal se tam s vojáky a předal jim vyznamenání (více zde). Vojáci naopak předali Zelenskému ukrajinskou vlajku s podpisy a požádali ho, aby ji předal prezidentu Bidenovi a americkému Kongresu.

Otázkou zůstává, jak na Zelenského návštěvu Washingtonu zareaguje ruský prezident Vladimir Putin. Podle vyjádření Moskvy se případná dodávka vyspělých zbraní pro obranu proti letadlům, dronům a raketám rovná provokaci ze strany USA.

Reklama

Doporučované