Hlavní obsah

Herec Clooney vyzval Bidena k odstoupení z kampaně

Foto: Serge Rocco, Shutterstock.com

George Clooney dosud Bidena vytrvale podporoval. Na snímku z roku 2019.

„Není to jen můj názor, je to názor všech senátorů, členů Kongresu a guvernérů, se kterými jsem soukromě mluvil,“ napsala hollywoodská hvězda v deníku The New York Times.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americký herec George Clooney, který je dlouholetým podporovatelem a významným dárcem Demokratické strany, vyzval prezidenta Joea Bidena k odstoupení z kampaně. Napsal to v komentáři pro list The New York Times. Clooney uvedl, že má Bidena rád, ale demokraté s ním podle něj prohrají nejen prezidentské volby, ale přijdou i o Senát a nezískají kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů.

„Není to jen můj názor, je to názor všech senátorů, členů Kongresu a guvernérů, se kterými jsem soukromě mluvil. Všech do jednoho, bez ohledu na to, co říkají veřejně,“ napsal Clooney. Hollywoodská hvězda v minulosti uspořádala pro demokraty několik fundraisingových akcí, včetně akce pro Bidena, která se konala minulý měsíc. Na galavečeru, kterého se zúčastnily filmové i hudební celebrity, dárci či bývalý prezident Barack Obama, se vybralo 28 milionů dolarů (přes 655 milionů Kč), což je pro stranu rekord.

„Miluji Joea Bidena … Považuji ho za svého přítele a věřím v něj. Věřím v jeho charakter. Věřím v jeho morálku. Za poslední čtyři roky vyhrál mnoho bitev, kterým čelil. Ale jediná bitva, kterou nemůže vyhrát, je boj s časem,“ napsal Clooney. Vzápětí dodal, že Biden, kterého před třemi týdny osobně viděl, vystupoval stejně jako v předvolebním televizním duelu s republikánem Donaldem Trumpem. Biden od té doby kvůli svému slabému výkonu čelí řadě výzev k odstoupení z kampaně, ale odmítá to učinit.

Clooney v komentáři uvedl, že demokraté by měli vybrat nového kandidáta na svém sjezdu příští měsíc. Dodal, že tento proces sice bude „chaotický“, ale „probudí“ voliče a „oživí“ stranu.

„Joe Biden je hrdina; zachránil demokracii v roce 2020. Potřebujeme, aby to udělal znovu v roce 2024,“ uzavřel Clooney svou výzvu k jeho odstoupení z kampaně.

O Bidenovi nepřímo na veřejnosti zapochybovala i bývalá předsedkyně Sněmovny reprezentantů za demokraty Nancy Pelosiová, která je dlouholetou Bidenovou spojenkyní. Podle ní se musí prezident rychle rozhodnout, zda zůstane v boji o Bílý dům v roce 2024. Zároveň odmítla definitivně říci, zda by si přála, aby kandidoval. Vyjádření Pelosiové podle agentury Reuters nicméně naznačilo, že by mohl čelit nové vlně pochybností ze strany demokratů.

Doporučované