Hlavní obsah

Harrisová vede nad Trumpem už o pět procentních bodů, ukázal průzkum

Foto: Twitter @Tim_Walz

Očekávaná kandidátka demokratů na prezidentku Kamala Harrisová a její kandidát na viceprezidenta Tim Walz.

aktualizováno •

Pravděpodobnou kandidátku demokratů na prezidentku Spojených států Kamalu Harrisovou podporuje podle průzkumu 42 procent amerických voličů. Oba kandidáti na prezidenta se střetnou 10. září v debatě, kterou odvysílá televize ABC.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Očekávaná kandidátka demokratů na prezidentku a nynější viceprezidentka USA Kamala Harrisová vede v průzkumu společnosti Ipsos pro agenturu Reuters o pět procentních bodů nad republikánským kandidátem a exprezidentem Donaldem Trumpem, upozorňují agentury. Oba kandidáty čeká 10. září debata, kterou bude hostit televize ABC.

Harrisovou, která do klání o Bílý dům naskočila až 21. července po odstoupení stávajícího 81letého prezidenta Joea Bidena z boje, nyní podle průzkumu podporuje 42 procent amerických voličů, zatímco Trumpa 37 procent. Devětapadesátiletá politička tak oproti předchozímu průzkumu z 22. a 23. července, kdy bylo skóre 37 ku 34 procentům, ještě navýšila svůj náskok.

Vítězství na počet hlasů v americkém volebním systému nemusí znamenat, že se kandidát stane prezidentem (viz grafika pod článkem). Převaha o pět procentních bodů je ale už tak výrazná, že by výhra Harrisové v listopadových volbách byla velmi pravděpodobná.

Ipsos se v průzkumu dotazoval 2045 dospělých Američanů ve dnech 2. až 7. srpna. Čtyři procenta respondentů vyjádřila podporu nezávislému kandidátovi Robertu Kennedymu Jr. Ještě v červenci ho přitom podporovalo deset procent voličů.

V jiném průzkumu Ipsos zjistil, že Harrisová vede nad Trumpem v celkovém poměru 42 ku 40 procentům v sedmi státech, v nichž poslední volby v roce 2020 dopadly nejtěsnějším rozdílem. Jsou to Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Severní Karolína, Pensylvánie a Wisconsin.

Když ještě Biden vedl kampaň o znovuzvolení, průzkumy naznačovaly prakticky vyrovnaný souboj mezi ním a Trumpem. Ve stejné fázi předvolební kampaně v roce 2020 si ale vedl lépe. Nynější šéf Bílého domu se kandidatury na prezidenta vzdal nedlouho po katastrofálním výkonu v televizním duelu a poté, co Trumpovu popularitu ještě posílilo spáchání neúspěšného atentátu na tohoto republikánského uchazeče.

Oba kandidáti se střetnou 10. září v debatě televize ABC. Trump ve čtvrtek před novináři ve svém sídle Mar-a-Lago na Floridě uvedl, že by chtěl, aby kromě 10. září byly uspořádány prezidentské debaty ještě 4. září na televizi Fox a 25. září na televizi NBC. „Donald Trump se prý konečně zavázal, že se mnou bude 10. září debatovat. Těším se,“ napsala pak Harrisová na sociální síť X.

Doporučované