Hlavní obsah

Harrisová upozorňuje na Trumpovo zdraví a zveřejní svou lékařskou zprávu

Foto: Seznam Zprávy

Kandidáti na prezidenta Kamala Harrisová a Donald Trump.

Viceprezidentka Kamala Harrisová zaměří pozornost na zdravotní stav svého rivala Donalda Trumpa tím, že zveřejní svou lékařskou zprávu. Trump své zdraví nekomentoval již delší dobu, i když jeho věk zatím voličům nevadí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americká viceprezidentka a kandidátka Demokratické strany do listopadových prezidentských voleb ve Spojených státech Kamala Harrisová se snaží zaměřit pozornost na zdravotní stav svého o téměř 20 let staršího rivala Donalda Trumpa, který kandiduje za Republikánskou stranu. Hodlá proto zveřejnit svou lékařskou zprávu, informují tiskové agentury. Trump naopak podle amerického tisku už delší dobu lékařskou zprávu nezveřejnil. Pro voliče ale jeho věk zatím není podstatnou otázkou.

Kvůli vysokému věku a někdy chaotickému vyjadřování a chování odstoupil z kampaně jednaosmdesátiletý prezident Joe Biden, který chtěl původně o nejvyšší úřad znovu usilovat. Nahradila ho právě Harrisová, které bude za týden 60 let. Za republikány kandiduje Trump, kterému bylo v červnu 78 let.

Harrisová vs. Trump

Seznam Zprávy připravily volební model, který pravidelně sleduje, kdo má blíže k vítězství v příštích prezidentských volbách v USA.

Kampaň Harrisové zřejmě reaguje na články v americkém tisku, které poukazují na to, že Trump už delší dobu nezveřejnil žádné lékařské zprávy o svém zdraví. Už za svého prvního prezidentského mandátu Trump čelil kritice, že není dostatečně transparentní ohledně svého zdravotního stavu.

Harrisová se chystá lékařský posudek zveřejnit dnes. Podle nejmenovaného zdroje, který mluvil s médii, bude ve zprávě například uvedeno, že Harrisová má „požadovanou tělesnou a duševní odolnost pro úspěšné plnění úkolů v prezidentském úřadě“.

Každoročně zveřejňoval zprávy o svém zdraví i současný prezident Biden. Ty tvrdily, že až na menší fyzické nedostatky je Biden schopen vykonávat úřad. Ani to však nezastavilo pochybnosti o jeho kondici.

Volební souboj mezi Harrisovou a Trumpem se zdá vyrovnaný. Rozhodnutím zveřejnit lékařskou zprávu se Harrisová pokusí přesvědčit zatím nerozhodnuté voliče, že má lepší předpoklady pro výkon prezidentského úřadu než Trump, uvedla agentura Reuters. Podle agentury AFP se však zatím nezdá, že by pro voliče byl Trumpův věk výraznějším tématem.

Doporučované