Hlavní obsah

Harrisová označila Trumpovy výroky o její rasové identitě za neúctu

Foto: Bílý dům/Flickr

Kamala Harrisová.

Trump ve středu naznačil, že Harrisová zneužívá svoji rasovou identitu pro politické účely. Harrisová se proti tomu nyní ohradila.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová označila výroky bývalého šéfa Bílého domu Donalda Trumpa ohledně její rasové identity jako jeho známé rozdělování lidí a neúctu. Informovaly o tom v noci na dnešek agentury Reuters a AP, které Trumpova vyjádření na adresu Harrisové označily za nepravdivá.

„Vždycky byla indického původu a ten prosazovala. Nevěděl jsem, že byla černoška. Až pár let zpátky, když se najednou stala černoškou a teď tak chce být označovaná. Já respektuji oba (původy), ale ona očividně ne,“ pronesl Trump na setkání s černošskými novináři.

Harrisová o několik hodin později jeho výrok označila jako další připomínku toho, jak vypadaly čtyři roky pod jeho vedením země. „Byla to stejná stará show: rozdělování a neúcta. Američané si zaslouží (něco) lepšího,“ uvedla viceprezidentka na setkání se ženským spolkem Sigma Gamma Rho v Houstonu.

Harrisová je dcerou jamajského otce a indické matky. Svůj původ nikdy neskrývala, mimo jiné například chodila na univerzitu, na níž historicky studují Afroameričané, napsal list The New York Times (NYT). Dlouho se hlásí ke svému černošskému i asijskému původu, podotkla agentura Reuters.

Republikán Trump se s demokratkou Harrisovou pravděpodobně utká v listopadu v prezidentských volbách. Současná viceprezidentka do kampaně nastoupila poté, co z voleb před časem odstoupil současný prezident Joe Biden. Její kandidaturu nicméně musí potvrdit Demokratická strana na svém sjezdu, který bude tento měsíc. Republikáni už Trumpa formálně nominovali.

Poslední předvolební průzkumy avizují těsný souboj. V sondáži agentur Reuters/Ipsos zveřejněné tento týden Harrisová nad Trumpem vede o jeden procentní bod se 43 procenty ku 42 procentům. Její náskok je nicméně v rámci statistické chyby.

Doporučované