Hlavní obsah

Hamás popřel, že ukončil jednání. Netanjahua viní ze snahy mařit mírové úsilí

Foto: Tomas Ragina, Shutterstock.com

Hamás zastavil jednání o příměří. Ilustrační snímek.

aktualizováno •

Izraelská armáda oznámila, že zabila velitele Rafu Salámího, jednoho ze strůjců útoku Hamásu. Šéf vojenského křídla Dajf je podle agentury AFP stále naživu. Hamás z jednání o příměří, podle jeho politického vedení, neodstoupil.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Palestinské hnutí Hamás se rozhodlo zastavit vyjednávání o propuštění rukojmích a příměří v Pásmu Gazy s odkazem na údajně neseriózní přístup izraelské strany a na masakry palestinských civilistů. Agentuře AFP to řekl nejmenovaný vysoce postavený představitel Hamásu.

Zprávy v této věci se ale rozcházejí. Agentura Reuters a také izraelská média s odvoláním na další představitele hnutí uvedly, že Hamás se zatím z jednání nestáhl. Jiný zástupce Hamásu agentuře AFP sdělil, že naživu je i šéf vojenského křídla hnutí Muhammad Dajf, který tak nadále dohlíží na vojenské operace.

Dajf byl podle Izraele spolu s velitelem brigády Hamásu v Chán Júnisu Salámím terčem mohutného sobotního vzdušného úderu, při němž v humanitární zóně Mavásí na jihu Pásma Gazy podle aktuální bilance ministerstva pod kontrolou Hamásu zahynulo 92 lidí, z nichž polovinu zřejmě tvoří ženy a děti.

Izraelská armáda v neděli potvrdila Salámího smrt, považuje ho za jednoho ze strůjců teroristického útoku Hamásu z loňského 7. října na jihu Izraele. Jeho smrt podle izraelské armády významně omezí vojenské schopnosti Hamásu, píše agentura Reuters a list The Times od Israel.

Doporučované