Hlavní obsah

Gruzínské úřady zadržely českého novináře

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ray Baseley dříve spolupracoval i s redakcí Seznam Zpráv.

Novinář Ray Baseley spolupracuje například s webem Forum 24, o svém zadržení informoval v úterý na síti X. „Je to nepřijatelné. Ani místní pohraniční stráž neví, proč mi nebyl dovolen vstup,“ uvedl.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Gruzínské úřady zadržely českého novináře Raye Baseleye, který se pravidelně věnuje situaci na Ukrajině i v Gruzii. Informoval o tom ve středu web CNN Prima News.

Mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake ČTK sdělil, že se velvyslanectví v Tbilisi případu věnuje. Konzulka mimo jiné odeslala na gruzínské ministerstvo zahraničí oficiální nótu s žádostí o současné místo pobytu Baseleye a o důvod jeho zadržení a odepření vstupu do země.

Baseley, který spolupracuje například s webem Forum 24, o svém zadržení informoval v úterý na síti X. „Dnes v 19:30 (gruzínského času) mi bylo odepřeno vstoupit do Gruzie bez zdůvodnění či dalšího vysvětlení. Je to nepřijatelné. Ani místní pohraniční stráž neví, proč mi nebyl dovolen vstup,“ uvedl.

„Informaci o zadrženém českém novináři jsme zaznamenali a náš zastupitelský úřad v Tbilisi se jí intenzivně věnuje,“ uvedl Drake. „Naše konzulka je v kontaktu s jeho blízkými a zároveň odeslala na gruzínské ministerstvo zahraničí oficiální nótu s žádostí o současné místo pobytu dotyčného a o důvod jeho zadržení a odepření vstupu do Gruzie,“ doplnil.

Související témata:

Doporučované